Komplett Guide till Kolmårdens Djurpark – Ett Populärt Resmål

Kolmården

Välkommen till Kolmårdens Djurpark – en hänförande och omtyckt destination för naturälskare och familjer! Belägen i den vackra svenska landsbygden, strax utanför Norrköping, erbjuder denna fantastiska djurpark en oförglömlig upplevelse för alla besökare. Med sitt imponerande geografiska område och engagemang för djurvälfärd har Kolmården cementerat sin position som ett av de mest populära resmålen i Sverige.

När du kliver in genom portarna till Kolmårdens Djurpark, välkomnas du av en spännande värld av vilda djur och enastående äventyr. Spridd över 1500 hektar av varierad terräng, inklusive skogar, sjöar och kustlinjer, är djurparken en oas för många exotiska och inhemska djurarter. Oavsett om du är fascinerad av majestätiska rovdjur, charmerade av lekfulla delfiner eller lockad av den magiska världen av Bamse, finns det något för alla här.

Men Kolmårdens Djurpark är mer än bara en plats för underhållning. Den är en plattform för att lära och sprida medvetenhet om vikten av bevarande och skydd av vårt naturliga arv. Genom sitt engagemang i olika miljöprojekt och samarbeten med forskningsinstitutioner strävar djurparken efter att bevara hotade djurarter och deras livsmiljöer. Genom att besöka djurparken bidrar du direkt till detta ädla arbete och hjälper till att bevara naturen för framtida generationer.

Historik och bakgrund

Framväxten av Kolmårdens Djurpark är en fängslande historia som sträcker sig tillbaka till 1965. Det var då, under ledning av Sven Nordenson, som parken först öppnade sina portar för besökare och bjöd in dem till en magisk värld av djur och äventyr. Nordenson hade en vision om att skapa en plats där människor kunde få en nära kontakt med vilda djur samtidigt som man bevarade deras naturliga livsmiljöer.

En pionjär i sin egen rätt

Kolmårdens Djurpark var ingen vanlig djurpark; den var och är fortfarande en pionjär inom sitt område. År 1972 blev djurparken först i världen att introducera ett fritt vandrande safarilandskap. Denna unika idé gjorde det möjligt för besökare att resa genom områden som var hem för vilda djur, inklusive lejon, giraffer och zebror, och få en känsla av att vara mitt i naturen. Det var en upplevelse som inte liknade något annat.

Ständig utveckling och tillväxt

Sedan dess har Kolmårdens Djurpark fortsatt att utvecklas och växa. Genom åren har nya sektioner och attraktioner tillkommit, vilket har gjort parken ännu mer lockande för besökare från när och fjärran. 1984 invigdes Delfinarium, ett av Europas största delfinarier, som blev en favorit bland både barn och vuxna. Bamseområdet, som byggdes 2013, erbjuder en magisk värld baserad på den älskade svenska tecknade björnen Bamse och erbjuder spännande äventyr för de yngsta besökarna.

En fortsatt framtid

Kolmårdens Djurpark har inte bara förankrat sig som en av Sveriges mest populära resmål utan har också blivit en viktig plats för bevarandet av hotade djurarter. Genom sin dedikation till forskning, utbildning och uppfödning av hotade arter har djurparken spelat en avgörande roll för att skydda och bevara djurlivet på vår planet.

Attraktioner och upplevelser

Kolmårdens Djurpark är en skattkista fylld med spännande attraktioner och möjligheter att komma nära vilda djur. Varje sektion inom djurparken erbjuder en unik upplevelse och en chans att utforska djurlivets underverk. Här är några av de mest populära attraktionerna som du inte får missa:

 1. Safaripark: Ge dig ut på en safari genom de vidsträckta savannerna och träffa majestätiska rovdjur som lejon, tigrar och leoparder. Du kan också möta eleganta giraffer, zebror och andra afrikanska djur i deras naturliga miljö.
 2. Delfinarium: Upplev den magi och skönhet som kommer med att se delfiner i aktion. Njut av en fantastisk delfinshow där de lekfulla delfinerna visar upp sina imponerande akrobatiska färdigheter och interagerar med sina tränare.
 3. Bamseområdet: Ta med de små i familjen till Bamseområdet, en fantasivärld inspirerad av den älskade svenska tecknade björnen Bamse. Här kan barnen träffa Bamse och hans vänner, delta i roliga aktiviteter och njuta av spännande åkattraktioner.

Många möten med djurlivet

Utöver de populära attraktionerna finns det en mängd olika djurarter att upptäcka på Kolmårdens Djurpark. Här är några av de mest fascinerande djuren du kan träffa:

 1. Elefanter: Följ med på en guidad tur och möt de mäktiga elefanterna. Lär dig om deras beteende, deras sociala strukturer och det viktiga bevarandearbetet som görs för att skydda denna imponerande art.
 2. Pingviner: Besök Pingvindalen och beundra dessa charmiga fåglar när de leker och simmar i sina naturliga habitat. Här får du chansen att se olika pingvinarter och lära dig mer om deras anpassningar till livet i det kalla vattnet.
 3. Rovdjur: Kom nära rovdjuren och bevittna deras styrka och elegans. Från lejon och tigrar till björnar och vargar, kan du observera dem i olika aktiviteter och lära dig om deras roll i ekosystemet.

Interaktiva aktiviteter och shower

Kolmårdens Djurpark erbjuder också en rad interaktiva aktiviteter och shower som ytterligare förstärker din upplevelse:

 1. Fågelskådningsshow: Låt dig imponeras av de skickliga flygfärdigheterna hos olika fågelarter under en spektakulär fågelskådningsshow. Här får du uppleva deras elegans och snabbhet på nära håll.
 2. Matningar och presentationer: Delta i matningstider och presentationer som erbjuds av djurparkens personal. Få en inblick i djurens kosthållning, beteende och de insatser som görs för att bevara deras arter.
 3. Djurmöten: Vissa områden inom djurparken erbjuder möjligheter att få nära kontakt med vissa djur. Här kan du få chansen att klappa och mata vänliga djur som getter, alpackor och andra tamdjur.

Praktisk information och tips för besökare

Planera ditt besök

 1. Öppettider och biljetter: Kolmårdens Djurpark har varierande öppettider beroende på säsongen, så se till att kontrollera deras officiella webbplats för uppdaterade tider. För att undvika köer rekommenderas det att köpa dina biljetter online i förväg.
 2. Transport: Om du inte har tillgång till egen bil, finns det flera transportalternativ till djurparken. Du kan ta en buss, hyra en bil eller använda djurparkens egna transfermöjligheter från närliggande städer.

Optimera ditt besök

 1. Tidig ankomst: För att maximera din tid i djurparken är det bäst att anlända tidigt på morgonen. Det ger dig möjlighet att undvika folkmassorna och få chansen att uppleva attraktionerna och djuren på ett mer avslappnat sätt.
 2. Planera din rutt: Djurparken är stor, så det är en bra idé att planera din rutt i förväg för att se till att du inte missar något. Ta en titt på kartan över djurparken och markera de attraktioner och shower du mest är intresserad av.
 3. Mat och dryck: Det finns flera matställen och picknickområden inom djurparken där du kan njuta av en måltid eller ta med egen matsäck. Kom ihåg att hålla dig hydrerad under ditt besök genom att bära med vattenflaskor.

Barnvänligt och tillgänglighet

 1. Barnvänliga faciliteter: Kolmårdens Djurpark är familjevänligt med faciliteter som inkluderar skötrum, lekplatser och barnvagnar att hyra. Det finns också möjligheter för barn att delta i interaktiva aktiviteter och möta vänliga djur.
 2. Tillgänglighet: Djurparken strävar efter att vara tillgänglig för alla besökare. Det finns rullstolsvänliga vägar och faciliteter, samt möjlighet att låna rullstolar och eldrivna scootrar för personer med nedsatt rörlighet.

Väder och klädsel

 1. Väderförhållanden: Kolmårdens Djurpark är en utomhusdestination, så det är viktigt att vara förberedd på vädret. Kontrollera väderprognosen innan ditt besök och klä dig lämpligt efter temperatur och väderförhållanden.
 2. Bekväma skor: Djurparken innebär mycket gående, så se till att ha på dig bekväma skor som är anpassade för promenader och utforskning.

Respektera djuren och reglerna

 1. Håll avstånd: För att säkerställa både din egen och djurens säkerhet är det viktigt att respektera avståndet och följa de anvisningar och säkerhetsregler som finns inom djurparken.
 2. Ta hänsyn till djurens välbefinnande: Var medveten om att djurparken arbetar för att bevara och skydda djurarter. Följ instruktionerna och undvik att störa djuren genom att följa de etiketter och avspärrningar som finns på plats.

Boendealternativ och paketerbjudanden

Boendealternativ i närheten

När du besöker Kolmårdens Djurpark finns det flera boendealternativ i närheten som passar olika preferenser och budgetar. Här är några rekommendationer:

 1. Kolmården Wildlife Resort: Detta är det officiella boendet inom själva djurparken. Här kan du välja mellan stugor, vandrarhem och tältplatser, och njuta av bekvämligheter som restaurang, pool och lekplats. Att bo på Kolmården Wildlife Resort ger dig en unik möjlighet att vara nära djuren och få tillgång till djurparken utanför öppettiderna.
 2. Hotell i Norrköping: Norrköping, som ligger i närheten av Kolmårdens Djurpark, erbjuder ett brett utbud av hotellalternativ för alla budgetar. Från lyxiga hotell till mer prisvärda alternativ, kan du hitta boenden som passar dina behov. Många hotell erbjuder också transporttjänster till djurparken.
 3. Camping och stugor: Om du föredrar en mer naturnära upplevelse kan du välja att campa eller hyra en stuga i området runt Kolmårdens Djurpark. Det finns flera campingplatser och stugbyar som erbjuder faciliteter som kök, dusch och lekplatser.

Paketerbjudanden

För att göra ditt besök på Kolmårdens Djurpark ännu mer bekvämt och prisvärt, kan du överväga att utnyttja olika paketerbjudanden som inkluderar både boende och inträde till djurparken. Här är några möjliga alternativ:

 1. Djurparkspaket: Vissa hotell i närheten erbjuder speciella paketerbjudanden där du kan boka boende tillsammans med inträde till Kolmårdens Djurpark till ett förmånligt pris. Detta ger dig en bekväm lösning med både boende och underhållning inkluderat.
 2. Familjepaket: För familjer kan det finnas paketerbjudanden som inkluderar boende, inträde till djurparken och andra familjevänliga aktiviteter. Dessa paket kan erbjuda förmånliga priser och skräddarsydda arrangemang för att göra hela familjens upplevelse ännu roligare.
 3. Säsongsbaserade erbjudanden: Under vissa perioder kan djurparken och dess samarbetspartners erbjuda säsongsbaserade paketerbjudanden. Det kan vara allt från speciella rabatter till extra tilläggstjänster som spa-behandlingar eller utflykter i närheten.

Sammanfattning och slutsats

Kolmårdens Djurpark är mycket mer än bara en vanlig djurpark. Det är en plats där människor i alla åldrar kan uppleva naturens underverk och komma nära en rad fantastiska djurarter. Genom åren har djurparken utvecklats till att bli en av Sveriges mest populära resmål, lockande besökare från när och fjärran. Med en imponerande historia och en stark inriktning på bevarande och miljöskydd är Kolmårdens Djurpark en destination som inte får missas.

Vare sig du är en naturälskare, en familj på äventyr eller bara vill ha en oförglömlig upplevelse, kommer Kolmårdens Djurpark att leverera. Ta dig tid att planera ditt besök, välj rätt boendealternativ och dra nytta av eventuella paketerbjudanden för att göra din resa smidig och minnesvärd.

By Sofia Lindgren

Med Sofia Lindgren som skribent får du tillgång till en erfaren och engagerad röst inom svensk skrivkonst. Med en passion för språk och kommunikation har Sofia utvecklat sin förmåga att producera högkvalitativa texter på svenska. Hon har en bred kunskapsbas och kan skriva inom olika ämnesområden, från kultur och resor till hälsa och teknologi. Sofia strävar alltid efter att leverera texter som är både informativa och engagerande, med en tydlig och lättläst stil.

Lämna ett svar

Relaterat