Komplett Guide till Drottningholms Slott Turistmål

Drottningholm slott

Drottningholm Slott – namnet i sig väcker genast nyfikenhet och drömmar om en tidsresa tillbaka till kungliga eror. Detta magnifika slott, beläget på en vacker plats vid Mälarens strand, är en pärla i Sveriges kulturella arv och ett turistmål som inte får missas.

Låt oss ta en kort historisk titt på Drottningholm Slott. Byggt på 1600-talet var det först en sommarresidens för den svenska kungafamiljen. Det var drottning Hedvig Eleonora som gav slottet dess namn och sedan dess har det fungerat som permanent bostad åt kungliga generationer. Detta imponerande slott har överlevt århundraden av historia och har till och med fått äran att vara upptaget på UNESCOs världsarvslista på grund av sin kulturella och arkitektoniska betydelse.

Men vad kan du förvänta dig av denna artikel? Vi är här för att ge dig en komplett guide till Drottningholm Slott som turistmål. Vi kommer att ta dig med på en virtuell rundtur och ge dig allt du behöver veta för att planera ditt besök till detta sagolika landmärke.

Häng med när vi utforskar slottets magnifika arkitektur och underbara trädgårdar. Upptäck dess mest ikoniska attraktioner, inklusive den unika Drottningholms slottsteatern, där du kan uppleva en teaterföreställning som tar dig tillbaka i tiden. Vi kommer även att dyka in i Kina slott, en förtrollande pärla som kombinerar europeisk och kinesisk arkitektur på ett sällsynt sätt.

Utforska Drottningholm Slott

Läge och tillgänglighet

Drottningholm Slott ligger vackert beläget vid stranden av Mälaren, bara en kort bilresa från Stockholm. Dess närhet till huvudstaden gör det till ett idealiskt utflyktsmål för både lokalbefolkningen och turister. Du kan enkelt nå slottet med kollektivtrafik, antingen med buss eller båt, vilket ger dig möjlighet att njuta av den vackra sjöutsikten på vägen.

Arkitektur och trädgårdar

När du kliver in på Drottningholm Slott kommer du omedelbart att imponeras av dess arkitektoniska skönhet. Slottet, med sin barockstil och väldigt välbevarade exteriör, är enastående. Den symmetriska fasaden och de förtrollande detaljerna ger en känsla av kunglig prakt och elegans.

Men slottets skönhet sträcker sig bortom dess väggar. Utforska de omgivande trädgårdarna och du kommer att finna dig själv omgiven av en fridfull oas. De formella trädgårdarna, med sina symmetriska mönster och blomstrande rabatter, är som ett levande konstverk. Ta en promenad längs de vackra alléerna och upptäck de pittoreska paviljongerna och fontänerna som pryder landskapet. Trädgårdarna på Drottningholm Slott erbjuder en perfekt plats att koppla av och njuta av naturens skönhet.

UNESCOs världsarvsstatus

Drottningholm Slott är stolt att vara en del av UNESCOs världsarvslista. Detta erkännande betonar slottets betydelse som ett unikt och välbevarat kulturellt arv. Genom att besöka Drottningholm Slott blir du en del av en global gemenskap som uppskattar och värnar om historiska och kulturella skatter.

Slottets huvudattraktioner

Steg in i historien och upplev magin av Drottningholms slottsteater. Denna unika teater är en av de bäst bevarade 1700-talsteatrarna i världen och tar dig tillbaka till en tid då teater var en central del av hovlivet.

Inne i teatern kommer du att bli förtrollad av den praktfulla scenen och den detaljerade dekorationen. Här kan du njuta av autentiska operaföreställningar och baletter som framförs med samma passion och elegans som på 1700-talet. Att närvara vid en föreställning i Drottningholms slottsteater är som att resa tillbaka i tiden och uppleva den glans och glamour som en gång präglade hovets underhållning.

Tips: För att få en plats till föreställningen är det bäst att boka biljetter i förväg, eftersom de ofta blir slutsålda. Var noga med att kolla upp spelschemat och planera ditt besök i förväg för att inte missa denna unika teaterupplevelse.

Kina slott – En exotisk pärla vid Mälaren

Stig in i en värld av exotisk charm och kulturell fusion när du besöker Kina slott på Drottningholm Slottsområde. Detta unika slott är en arkitektonisk skatt som kombinerar europeisk och kinesisk stil på ett enastående sätt.

Utforska de vackra rummen inuti slottet, vars interiörer är inspirerade av kinesisk konst och design. Här kommer du att finna enastående porslin, förgyllda möbler och vackra väggmålningar som återspeglar den tidens fascination för det fjerne östern. Slottets trädgårdar är också en fröjd för ögat, med sina paviljonger, sjöar och kinesiska trädgårdslandskap.

Det är fascinerande att tänka på att detta slott byggdes under en tid när handelsförbindelserna mellan Sverige och Kina blomstrade. Kina slott blir därmed en symbol för det kulturella utbytet och fascinationen för den kinesiska kulturen under denna period.

Att besöka Kina slott är som att kliva in i en annan värld. Upplev den unika fusionen av europeisk och kinesisk stil och låt dig förföras av dess exotiska charm. Se till att utforska både interiören och trädgårdarna för att få en fullständig bild av denna extraordinära pärla vid Mälaren.

Aktiviteter och evenemang

Slottsparken och trädgårdarna

Ge dig själv tid att utforska den frodiga skönheten i Drottningholm Slotts slottspark och trädgårdar. Denna vidsträckta gröna oas erbjuder en fridfull reträtt från stadens liv och puls. Ta en promenad längs de välskötta stigarna och njut av den vackra naturen som omger dig.

I slottsparken hittar du olika delar med olika karaktärer. Utforska den formella trädgården med sina symmetriska mönster och välordnade rabatter. Här kan du beundra färgglada blommor och väldoftande rosor som sprider en förtrollande doft. Fortsätt sedan till den engelska parken, där du kan vandra genom skogspartier och naturliga landskap. Här finns också flera sjöar och dammar som ger en känsla av lugn och ro.

Slottsparken är också en utmärkt plats för en picknick. Ta med dig en filt, några godsaker och njut av en avkopplande stund omgiven av naturens skönhet. Du kan också hyra en roddbåt och ge dig ut på sjön för en romantisk och pittoresk upplevelse.

Drottningholmsteaterns sommarteater

Om du besöker Drottningholm Slott på sommaren har du möjlighet att uppleva Drottningholmsteaterns sommarteater. Detta är en långvarig tradition som går tillbaka till 1700-talet och som fortsätter att locka besökare från när och fjärran.

Sommarteatern erbjuder en mängd olika föreställningar, inklusive opera, balett och musik. Att sitta under den öppna himlen i teaterns vackra utomhusmiljö och njuta av en liveföreställning är en upplevelse som inte liknar något annat. Den unika atmosfären och den historiska kopplingen gör detta till ett absolut måste under ditt besök på Drottningholm Slott.

För att säkerställa att du får en plats vid sommarteatern är det bäst att köpa biljetter i förväg. Biljetterna är eftertraktade och kan snabbt ta slut, så se till att boka i god tid för att inte missa chansen att delta i denna enastående tradition.

Mat och dryck på Drottningholm Slott

Restauranger och kaféer

Under ditt besök på Drottningholm Slott kommer du inte att bli besviken när det gäller mat och dryck. Det finns flera restauranger och kaféer på slottsområdet som erbjuder en härlig matupplevelse.

 1. Slottscaféet – En avkopplande stund med utsikt Slottscaféet är perfekt för en avkopplande paus under ditt besök. Här kan du njuta av en kopp nybryggt kaffe eller te tillsammans med en läcker bakelse eller smörgås. Slå dig ner vid ett bord inomhus eller ta plats på den soliga uteserveringen och njut av den fantastiska utsikten över slottsträdgården.
 2. Restaurang Kina Slott – En kulinarisk upplevelse Om du vill fördjupa dig i den kinesiska atmosfären på Drottningholm Slott, ska du besöka Restaurang Kina Slott. Här kan du avnjuta autentiska kinesiska rätter som är inspirerade av den kinesiska kejserliga matlagningen. Den elegant inredda restaurangen erbjuder en förtrollande atmosfär som kompletterar matupplevelsen.

Rekommenderade rätter och specialiteter

När du besöker Drottningholm Slott finns det några rekommenderade rätter och specialiteter som du inte bör missa. Varför inte prova några av följande läckerheter:

 1. Smörstekt färsk strömming – En klassisk svensk fiskrätt som serveras med potatismos och lingonsylt. Detta är en lokal favorit och en smakupplevelse som ger dig en hint av traditionell svensk matkultur.
 2. Kunglig saffranspannkaka – En söt och smakrik saffranspannkaka, serverad med vispad grädde och hjortronsylt. Denna läckerhet är en kunglig specialitet som passar perfekt som efterrätt efter en god måltid.

C. Bokningar och öppettider – Planera din matupplevelse För att få den bästa matupplevelsen på Drottningholm Slott är det alltid bra att göra bokningar i förväg, särskilt om du planerar att äta på Restaurang Kina Slott eller om du besöker under högsäsong. Kontrollera öppettiderna för restauranger och kaféer för att planera dina måltider på slottsområdet på bästa sätt.

Praktisk information för besökare

Innan du beger dig till Drottningholm Slott är det viktigt att känna till de praktiska detaljerna för att planera ditt besök på bästa sätt.

Öppettider:

Slottet och slottsparken har vanligtvis öppet dagligen under sommarsäsongen (vanligtvis från maj till september) med några undantag för speciella evenemang. Under vintersäsongen är slottet vanligtvis öppet för guidade turer på helger.

Biljettpriser:

Priserna för att besöka Drottningholm Slott kan variera beroende på vilka delar du önskar besöka. Det finns olika alternativ tillgängliga, inklusive biljetter för endast slottet, kombinerade biljetter för slottet och trädgårdarna, samt särskilda priser för barn och pensionärer. Det är bäst att kolla den officiella webbplatsen för aktuella biljettpriser.

Guidade turer:

För att få en mer djupgående och informativ upplevelse av Drottningholm Slott kan du välja att delta i en guidad tur. Guiderna kommer att dela med sig av intressanta fakta, historier och anekdoter om slottets historia och dess betydelse. Guidade turer kan bokas i förväg och erbjuder en strukturerad och engagerande utforskning av slottet.

Tips för att undvika trängsel och köer

För att få en så smidig och behaglig upplevelse som möjligt på Drottningholm Slott, här är några användbara tips för att undvika trängsel och köer:

 1. Besök under veckodagar: Om det är möjligt, planera ditt besök på en veckodag då det oftast är mindre trängsel än under helgerna.
 2. Kom tidigt eller sent på dagen: Att anlända tidigt på morgonen eller senare på eftermiddagen kan minska risken för trängsel och långa köer. Det ger dig också mer tid att utforska slottet i en lugnare atmosfär.
 3. Förköp biljetter online: Genom att köpa dina biljetter online i förväg kan du undvika köer vid biljettluckan. Det ger dig också en garanterad entré till slottet och sparar tid vid ankomsten.
 4. Utforska trädgårdarna utanför huvudtimmarna: Slottsparken och trädgårdarna på Drottningholm Slott är öppna under längre tider än slottet självt. Genom att besöka trädgårdarna utanför huvudtimmarna kan du njuta av en mer avkopplande och ostörd upplevelse.

Tillgänglighet och anpassningar för personer med funktionsnedsättning

Drottningholm Slott strävar efter att vara tillgängligt och inkluderande för alla besökare, oavsett eventuella funktionsnedsättningar. Här är några viktiga punkter att notera:

 1. Rullstolsanpassning: Slottet har rullstolsvänliga ingångar och tillgängliga rutter för besökare med rörelsehinder. Det finns även hissar tillgängliga för att nå olika våningar.
 2. Handikapptoaletter: Det finns handikapptoaletter tillgängliga på olika platser inom slottsområdet.
 3. Guidning för hörselskadade: Vissa guidade turer erbjuder teckenspråkstolkning eller teleslingor för hörselskadade besökare. Det är bäst att kontakta slottet i förväg för att bekräfta tillgänglighetsåtgärderna.

Drottningholm Slott strävar efter att ge en inkluderande och tillgänglig upplevelse för alla besökare. Om du har några särskilda behov eller frågor gällande tillgänglighet, är det rekommenderat att kontakta slottet i förväg för att få ytterligare information och planera ditt besök på bästa sätt.

Slutsats

Sammanfattningsvis är Drottningholm Slott en plats som inte bara bär på en rik historisk arv, utan även bjuder på en rad oförglömliga upplevelser för besökare från när och fjärran. Genom denna artikel har vi tagit dig med på en virtuell resa genom slottets prakt och charm.

Från det ögonblick du kliver in på slottsområdet möts du av enastående arkitektur och vackra trädgårdar. Drottningholms slottsteater tar dig tillbaka i tiden och låter dig uppleva hovets glans och glamour genom autentiska föreställningar. Kina slott lockar med sin exotiska skönhet och kulturella fusion.

Dessutom erbjuder Drottningholm Slott ett brett utbud av aktiviteter och evenemang. Slottsparken och trädgårdarna ger dig möjlighet att koppla av och njuta av naturens fridfullhet. Drottningholmsteaterns sommarteater, en återkommande tradition, ger dig chansen att uppleva liveunderhållning under bar himmel.

By Sofia Lindgren

Med Sofia Lindgren som skribent får du tillgång till en erfaren och engagerad röst inom svensk skrivkonst. Med en passion för språk och kommunikation har Sofia utvecklat sin förmåga att producera högkvalitativa texter på svenska. Hon har en bred kunskapsbas och kan skriva inom olika ämnesområden, från kultur och resor till hälsa och teknologi. Sofia strävar alltid efter att leverera texter som är både informativa och engagerande, med en tydlig och lättläst stil.

Lämna ett svar

Relaterat