Bild: Faksimil

Videobeviset: Här mördar amerikansk polis ännu en svart man!

En polisman i Minneapolis ska ha tryckt sitt knä på nacken på en handfängslad mans nacke i fem minuter tills mannen slutat andas. Fyra polismän har blivit avskedade. Nu utreds händelsen av FBI.

Enligt Minneapolis-polisen så ska poliserna ha gripit George Floyd 20:00 på måndagskvällen med misstanken om att ha använt falska värdekuponger på mataffären Cup Foods.

Floyd anträffades vid sin bil och polisens talesperson John Elder vittnade till pressen på tisdagen att Floyd gjort motstånd. Nypublicerade videor från händelsen visar att polisens vittnesmål är fabricerade.

I ambulansen på väg till Hennepin Healthcare kl. 21:25, avlider George Floyd. Den ansvarige polisens namn har bekräftats av hans advokat Tom Kelly att vara Derek Chauvin. Stadens borgmästare har gått ut med att de fyra poliserna ska avskedas, men ingen är i nuläget åtalad.

Polismannen vägrade lyfta knät tills ambulansen kom

På bara en natt så blev den nio minuter långa videon på polisernas övervåld helt viral. I videon kan man se hur den vita polismannen brutalt pressar sitt knä in i Floyds nacke bakom en polisbil. Liggandes på marken med ansiktet i marken, stönar Floyd repeterat och säger att han inte kan andas.

Åskådare ropar åt polismannen som dock fortsätter och fem minuter senare kan man se hur Floyd slutar röra på sig. Trots att folk högljutt ber polismannen att kolla pulsen på Floyd väljer han att inte lyfta sitt knä innan sjukvårdspersonal ankommer till platsen och bär honom till en ambulans.

Vittnet Charles McMillan var på plats och beskrev händelsen till The Guardian:

There’s a black man who died and it could have been prevented, because all he had to do was get his feet off his neck.

Folklig ilska mot fortsatta polismord på svarta

Tusentals protesterade i Minneapolis under tisdagen och onsdagen i den korsning där George Floyd dödades. I samband med protesterna lyftes kravet att åtala de ansvariga poliserna för Floyds död.

Minneapolispolisen svarade med kravallpolis med tårgas och flertalet konfrontationer mellan polis och demonstranter har rapporteras.

Varning för starka bilder: Se videon!

peter@folknyheter.se'

Peter Hang

peter@folknyheter.se

Copy link
Powered by Social Snap