Bild: Faksimil

Video: Fotbollsspelaren utsätts för homofobi – då väljer hela laget att agera

San Diego-laget Loyals höll på att vinna en match i amerikanska fotbollsserien ULS. I halvtid valde de att lämna planen. Detta i protest mot vad de menar ”inte hör hemma inom fotbollen”.

Händelsen ska ha skett i en cupmatch mellan fotbollslagen San Diego Loyals och Phoenix Rising rapporterar ESPN. När Loyals ledde matchen med 3-1 valde den 38-årige tränaren Landon Donovan och samtliga spelare i hans lag att lämna planen. Detta efter att Phoenixspelaren Junior Flemmings ska ha ropat homofobiska skällsord mot Loyals Collin Martin, som nyligen kommit ut som homosexuell.

Redan innan halvtid ska Donovan förklarat för huvuddomaren Joseph Salinas att om han inte gav den ansvarige spelaren rött kort så skulle de ”förmodligen inte spela vidare”. Flemmings som påstås ha ropat ”gay” har sedan händelsen fortsatt förneka att ha sagt något förnedrande. Varken domaren Salinas utvisade Flemmings och tränaren Schantz vägrat byta ut honom. Detta resulterade i att San Diego Loyals i halvtid gick ut på plan, knäböjde en stund, för att sedan gå tillbaka till omklädningsrummet.

USL Championship rapporterar själva att de nu utreder incidenten. I en video i halvtid från matchen, förklarar Donovan till sin motpart Rick Schants: ”Detta är större än fotboll. Vi måste få bort det här från vår sport.”

”Vi var tvungna att agera”

Beslutet innebär att man offrar viktiga poäng och möjligt slutspel i USL Championship för att ta ställning mot hat och backa sina spelare. I en intervju förklarar Donovan att klubbens och fotbollens värden är värd mer enskilda poäng och slutspelschanser.

Vi har lovat till oss själva, våra supportar, till våra spelare, till klubben och till USL att vi inte ska stå för rasism eller homofobi, sånt som inte hör hemma i vår sport. Om något oacceptabelt händer kommer vi att agera, förklarade Donovan i en intervju med på klubbens Twitter.

Beslutet fick även stöd av D.C Uniteds tränare Ben Olsen, tidigare landslagsspelare tillsammans med Donovan, som kallade det ”en riktigt bra moralisk kompass”. Den drabbade spelaren Collin Martin gick även han ut på Twitter och tackade för det stöd som klubben givit honom och varför hat inte hör hemma i fotbollen.

Andra hatkommentaren på en vecka

Detta är inte den första gången San Diego-klubben utsatts för attacker mot spelare. Så sent som onsdagen innan, ska rasistiska glåpord slängts mot den svarrta San Diego-spelaren Elijah Martins i 71 minuten, i en match mot LA Galaxy II. Klubben kritiserade då både motståndarlagets ledare och domarna för att ha vägrat att agera, trots att de erkänt att de hört kränkningarna.

Laget valde senare under veckan att lämna walkover i matchen. LA Galaxy II ska ha klippt banden med spelaren ansvarig för de rasistiska kommentarerna redan nästa dag.

Se videon från matchen:

peter@folknyheter.se'

Peter Hang

peter@folknyheter.se

Copy link
Powered by Social Snap