Bild: Wikipedia

Vicepresident på Amazon slutar i protest mot uppsägningar av corona-visselblåsare

Toppingenjören och vice verkställande direktör, Tim Bray, varnar att internetgigantens beteende är ett ”bevis på en ådra av en giftig företagskultur” inom Amazon.

Tim Bray, toppingenjör på Amazon Web Services, företagets högprofilerade tekniska molnavdelning, avgår efter att företaget beslutat att säga upp arbetare som larmat över smittospridning på internetgigantens lager. I ett öppet brev anklagar han Amazon för att ha avskedat visselblåsare som oroat sig för lagerarbetarnas säkerhet under coronavirus-pandemin.

Intresset för Amazons behandling av sina lagerarbetare har ökat i samband med coronapandemin då beroendet av näthandeln har ökat.

En rapport från The Washington Post från april uppgav att minst 74 Amazon-lager och leveransanläggningar i USA hade rapporterade fall av COVID-19.

I sitt brev lyfter Bray Amazons beslut att bland anna avfyra lagerarbetarna Bashar Mohammed och Chris Smalls, som försökt organisera arbetare kring säkerhetsfrågor. I ett internt memo som läckt diskuterade Amazon-ledningen hur de planerade att försöka porträttera Smalls i pressen som ”varken smart eller artikulerad” och göra honom till ”ansiktet för hela fackföringensrörelsen.”

Bray nämner också två ledare för rörelsen ”Amazon Employees for Climate Justice”, som offentligt fördömt arbetsvillkor som osäkra under COVID-19 och hjälpte till att organisera ett videosamtal med lageranställda runt om i världen. De avskedades enligt uppgifter för att ha brutit mot Amazons interna policy, något som Bray avfärdat som ”skrattretande” och tillagt att de är klart för alla iblandade att de blivit sparkade för att de agerat visselblåsare.

Bray kommenterar företagets beteende: ”Det är dock inte bara Amazon, såhär fungerar kapitalismen idag. Om vi inte gillar vissa saker som Amazon gör, så måste vi sätta in lagliga skydd på plats för att stoppa liknande saker.”

peter@folknyheter.se'

Peter Hang

peter@folknyheter.se

Copy link
Powered by Social Snap