Bildmontage: Eniro / Faksimil Linkedin

Vårdkaos: Minst 50 döda på boende som drivs av vårdkapitalister

Personal hos vårdkapitalister saknar skyddsutrustning och får tigga efter handsprit. Resultatet är att minst 50 äldre har dött av covid-19 på boenden som drivs av vårdkapitalisterna Ansvar och Omsorg i Stockholm.

På boenden som drivs av vårdkapitalisterna Ansvar och Omsorg i Stockholm ska 15 personer ha dött endast på Bergsunds äldreboende på Södermalm enligt personalen. Ansvar och Omsorg, A&O, är en av de många stora vårdaktörerna vars affärsmodell går ut på att krama ut så mycket pengar som möjligt från den svenska välfärden för att sedan dela ut pengar till aktieägarna.

Man får tigga för att få handsprit, säger en anställd som SVT Nyheter träffat på Bergsunds äldreboende på Södermalm.


Koncernen äger 30 vård- och omsorgsboenden i mellansverige, åtta av dessa är äldreboenden i Stockholms län där man har cirka 600 vårdplatser. Att företaget valt att spara in på grundläggande skyddsutrustning och handsprit är föga förvånande. Den största kostnaden när det kommer till att göra vinster i välfärden är personalen. Därför är det mer regel än undantag att vårdaktörer sparar in på just personalen för att istället maximera vinsten.

Personalen slår larm om katastrofsituation

Mer än en tredjedel av de boende, cirka 35 personer, har dött på Bergas äldreboende i Solna under coronapandemin. Efter att SVT Nyheter lyckats avslöja allvarliga brister på boendet där personal vittnade om bland annat bristande skyddsutrustning och om personal som gick mellan sjuka och friska avdelningar, har nu personal från ännu ett av företagets boenden klivit fram och vittnat om liknande brister.

Vittnesmålen kommer från Bergsunds omsorgsboende på Södermalm i Stockholm. Där personalen bedömer att cirka 15 boende ska ha dött av covid-19. – Det är likadant som på Berga, det är till och med värre, säger ”Anna” som jobbar på Bergsund och som vill vara anonym, till SVT Nyheter.

Kommunal har bekräftat att personalen har slagit larm om den pågående katastrofen på äldreboendena företaget äger i Stockholm. Dessutom har en åklagare inlett en förundersökning mot boendet gällande arbetsmiljöbrott. – Vi pratar med alla medlemmar på alla anläggningar och det vi får till oss är att det ser likadant ut på alla ställen, säger Elisabeth Antfolk som är sektionsordförande på Kommunal, till SVT Nyheter.

Företaget blånekar

Men trots dessa skrämmande vittnesmål från personalen fortsätter koncernen att totalt blånekat till alla uppgifter som gäller de katastrofalt bristfälliga rutinerna som varit hos företaget under den rådande coronapandemin. Trots att minst 50 människor dött som en följd av företagets snålande vägrar de kommentera uppgifter om dödstal utan förnekar allt ansvar i bästa Nordkorea-stil.

Ingen har kunnat förbereda sig på det sätt man hade hoppats på. Äldreomsorgen och samhället var inte förberett i stort, säger koncernens vd Sakarias Mårdh, till SVT Nyheter.

maria@folknyheter.se'

Maria Stålnacke

maria@folknyheter.se

Copy link
Powered by Social Snap