Bild: UV Norrköping

Ung Vänster-aktivister attackerade: misstänker högerextremister

Två maskerade män attackerade oprovocerat en grupp av aktivister från Ung Vänster i Norrköping under tisdagskvällen. Nu misstänker man att attacken var en planerad och medvetet riktad aktion från högerextremister.

Under tisdagskvällen var aktivister från Ung Vänster Norrköping ute i och affischerade och för att minska smittorisken hade man valt att dela upp sig i mindre grupper. Affischeringsrundan avbröts dock av två maskerade män som ska ha peppersprayat fyra aktivister med pepparspray enligt ett uttalande från organisationen. Attacken följer ett mönster av ökad nazistisk aktivitet i Norrköping där man framförallt riktats sig mot två av extremhögerns typiska hatobjekt – judar och vänstern.

En 17-årig aktivist ska ha blivit sprejad på nära håll rakt i ansiktet. Det framgår i ett uttalande som Ung Vänster Norrköping publicerat under onsdagen.
Igår kväll under en affischeringsrunda där vi av smittskyddsskäl var uppdelade i flera mindre grupper blev fyra av Ung Vänster Norrköpings aktivister attackerade av två maskerade män beväpnade med pepparspray. En 17-årig kamrat blev sprejad rakt i ögonen och led av allvarlig smärta i en ganska lång tid framöver och två till kamrater påverkades lindrigare av sprayen.

Aktivisterna misstänker nazister

Uttalandet fortsätter:
Vi har mycket starka anledningar att tro att de som ligger bakom övergreppet är nazister eller iallafall högerextrema på något sätt. Vi har länge varit en viktig kraft i att bekämpa rasistisk propaganda och högerextrema aktiviteter i staden och vi ser deras attack som ett bevis på att vi är ett hinder för dem.
Ung Vänster Norrköping slår även fast att man misstänker att attacken var planerad och riktad då gärningsmännen efter angreppet direkt försvinnit från platsen.

”Vår antifascistiska kamp kommer fortsätta!”

Efter publicering av uttalandet har stödet till de unga aktivisterna vällt in. På sin Facebook-sida skriver Vänsterpartiets oppositionsråd i Norrköping, Nicklas Lundström, att gärningsmännen är ”Fega nazi-kräk”.

Målet med attacken är inte fastslagen men Ung Vänster slår i sitt uttalande fast att man vägrar låta sig skrämmas av nazistiskt våld. Istället för att ha lyckats skrämma och splittra ska attacken lett till organisationens största digitala möte någonsin efter attacken. I uttalandets avslutning slår man fast att vägrar vika:

Vår antifascistiska kamp kommer fortsätta och vi kommer inte att backa ett steg. Vi har även anmält angriparna för misshandel. Inga fascister på våra gator!”

peter@folknyheter.se'

Peter Hang

peter@folknyheter.se

Copy link
Powered by Social Snap