Bild: Hampus Hagstedt / Alwaght

Turkisk militär ska öva på svensk mark och i Östersjön

Turkiets armé har gjort sig skyldiga till en lång rad krigsbrott mot civila. Nu deltar de i samma militärövning som Sverige. Övningen kommer delvis hållas på svenskt territorium.

Den 7e till 19e juni går militärövningen Baltops av stapeln i Östersjön. Övningen omfattar 3000 soldater från 17 Nato-länder – och Sverige och Finland. Deltar gör bland andra USA:s armé -samma armé som president Donald Trump hotade att sätta in mot landets civilbefolkning i dagarna. Deltar gör också Turkiets armé som gjort sig kända för en lång rad krigsbrott mot civila.

Gjort sig skyldiga till mord, kidnappningar och våldtäkter

Efter att ”Islamska Staten” besegrats av kurdisk-dominerade Folkets Försvarsenhet (YPG) i Syrien så invaderade Turkiet det kurd-dominerade området Afrin i nordöstra Syrien. Förra året genomförde Turkiet ytterligare en invasion i området. Tusentals har mördats som ett direkt resultat av invasionen och tusentals har tvingades fly. FN uppskattar att drygt 300.000 kurder fördrevs som ett resultat av den turkiska militärens invasion.

Vid invasionen 2019 uppges turkiska armén ha använt förbjudna kemiska vapen mot den kurdiska civilbefolkningen. Brittiska The Guardian har rapporterat att turkiska armén rekryterat tidigare IS-terrorister till sin syriska gren och en rapport från Amnesty International visar att Turkiet gjort sig skyldig till ett flertal krigsbrott som mord, kidnappningar och våldtäkter i Syrien. På hemmaplan har Turkiet fängslat politiker från det kurdvänliga partiet HDP inklusive deras partiledare Selahattin Demirtas.

Kritiken från Sverige har tystnat

Under den turkiska invasionen av Afrin-regionen uttalade sig utrikesminister Ann Linde mot invasionen:

Kurdernas insatser för att besegra Daesh och förhindra spridningen av terrorism i regionen har varit centralt. Att Turkiet nu hotar att inleda en militär operation i det kurdiskt dominerade Norra Syrien är ett hot inte bara mot dem som lever där utan mot hela regionen.

Regeringen stoppade också sin vapen-försäljning till Turkiet. Men nu har kritiken från officiellt svenskt håll tystnat.

Övningen tar plats på svenskt territorium

Runt 70 svenska militärer deltar i övningen, enligt ett pressmeddelande från Försvarsmakten. Enligt pressmeddelandet så kommer militärövningen främst ske runt den skånska kusten. Av försvarets pressmeddelande framgår inte om de turkiska militärerna kommer att befinna sig på svenskt territorium under övningen.

Magnus Karlsson

Magnus@folknyheter.se

Copy link
Powered by Social Snap