Bild: Faksimil Youtube

Trump håller valmöte med 19 000 personer inomhus – struntar helt i corona

Myndigheterna varnar för ny smittspridning. President Donald Trump vägrar lyssna på kritiken och håller ikväll valmöte med över 19 000 inomhus i en arena.

Trots tidigare avrådan från myndigheter med anledning av risk för smittspridning inleder Trump ikväll sin valkampanj. Kampanjen startar med ett möte i Tulsa Oklahoma dit över 60 000personer väntas komma, varav 19 000 planeras klämmas in in i arenan.

Stora skaror har redan samlats utanför arenan och många har helt ignorerat fysisk distans. Myndigheterna har starkt varnat Trump för att hålla eventet alls, då risken för smittspridning väntas bli mycket stor. På plats sägs det erbjudas ansiktsmask och handsprit men då Trump vägrar bära mask, förväntas få deltagare att följa restriktionerna.

Politiska kommentatorn Marcus Oscarsson kommenterar beslutet att hålla mötet som ”högst olämpligt” och varnar för att arrangemanget kan komma att leda till ”kraftig belastning för sjukvården i Oklahoma”.

Trumps beslut att genomföra mötet i en full arena förväntas bli en tydlig signal till amerikanska folket om hur presidenten ser på hanteringen av viruset.

Trump-anställda testade positivt för COVID-19

Sex anställda på Trumps Tulsa-möte har testats positivt för corona, rapporterar NBCs reporter Geoff Bennet

I ett kampanjuttalande säger kampanjen att ”karantänåtgärder genomfördes omedelbart. Inga COVID-positiva medarbetare eller någon varit i omedelbar kontakt med personerna kommer att vara på dagens valmöte.”


Lider av coronakrisen – får inte klippa sig

Många av Trumps starkaste förespråkare har under protesterna mot polisvåld valt att visa stort stöd till staten och dess auktoritet. När det kommer till myndigheternas rekommendationer om karantän har kritiken varit mycket större. Medan vissa amerikaner druckit blekmedel i tron att bekämpa corona så har andra helt förkastat tanken om smittskydd och demonstrerat mot smittskyddsåtgärder..

Flera antikarantän-demonstrationer har mött kritik av sjukhuspersonal och i vissa städer har läkare fysiskt blockerat demonstrationståg.

Mary Turner, sjuksköterska på en intensivvårdsavdelning i Minnesota, beskrev demonstrationerna som en ”spark i tänderna” på grund av de risker hon och hennes kollegor tar.

Dessa protester här är så nedslående. Ingen begår social distansering eller bär masker och sen säger de alla att de är upprörda. Jag vet inte om det här är ett problem någon annanstans i världen, förklarar Mary i en intervju med BBC.

Medan äldre och låginkomsttagare dör som resultat av smittan så slår trumps supportrar att de tvingas lida av corona – genom att de ej kan klippa sig.

peter@folknyheter.se'

Peter Hang

peter@folknyheter.se

Copy link
Powered by Social Snap