Bild: Faksimil/TT

Topplista: Högerns 10 absolut sämsta förslag i Coronatider

Swisha vården, dra in busslinjer och varsla vårdpersonal? Pressade situationer skapar panikartade reaktioner och förslag som i efterhand kanske inte var så genomtänkta. I denna lista har vi samlat 10 sådana förslag.

I kristider krävs det modiga politiker som åtgärdar de problem som uppkommer med konkreta förslag. Förslag som att skydda riskgrupper, göra det möjligt att arbeta hemifrån eller att skjuta till pengar till samhällsbärande yrken.

I denna lista har vi dock samlat motsatsen: de mest ideologiskt blinda och och förvirrande högerförslagen för att bekämpa coronapandemin. Trevlig läsning!

10. Bara de som har råd förtjänar vettig hemtjänst

Kostnadsfri bild av avtorkning, coronavirus, covid-19

Våra äldre förtjänar service, särskilt i coronatider. Högern och regeringen vill därför göra storsatsningar på hemtjänsten för att kunna erbjuda tjänster som sällskap, matlagning, tillsyn av bostad, plantering av växter och rastning av sällskapsdjur.

Låter det för bra för att vara sant? Det är för att det är det. Det som föreslås är att erbjuda detta till de pensionärer som har råd att köpa RUT-tjänster. Under coronavåren valde man istället att göra stora satsningar på subventioner på rikemansbidraget RUT, med en fördubbling upp till 50 000 kronor.

För att måla den omvända Robin Hood-reformen i fina färger föreslår utredningen att rikta de nya RUT-tjänsterna mot äldre. Samtidigt gick Andreas Åström från arbetsgivarorganisationen Almega ut och menade att man ej borde knyta RUT-tjänsterna till ålder. I coronatid bör våra skattepengar kunna gå till pudelrastning i Djursholm, inte till kvalitativ vård och service.

9. Föreslog 300 miljarder i stöd – inte en krona till vården

Bild: Konkrt

Ett klassiskt feltänk inom högern. Vinster ska förblir privata men förluster blir alltid offentliga. Vi skattebetalare ska rädda storbolag som NK vid kris. Att ekonomin behöver investeringar vid kris kan nog alla skriva under på. Men hur att Moderaterna glömde sjukvården, sjuka och de som blivit varslade i sitt stödpaket, det är en gåta.

8. Sänkta arbetsgivaravgifter för alltid?

Bild: Svenskt Täringsliv

Regeringen med stöd av allianspartierna införde kraftigt sänkta arbetsgivaravgifter. Reformen skulle gälla mellan 1 mars och 30 juni 2020. Istället för att rikta stödet valde man att ge stödet till samtliga bolag, inkluderat storbolag som gör vinstutdelningar. För arbetsgivarna innebar sänkningen upp till 25 000 kronor per anställd och reformen beräknas kostat staten 33 miljarder kronor.

Dessa sänkta arbetsgivaravgifter var mums tyckte Svenskt Näringsliv. Därför krävde Svenskt Näringslivs chefsekonom Bettina Hashefi snabbt att man skulle förlänga reformen.

Förvånande nog mötte förslaget hård kritik. Kritiken bestod mot att sänkningarna helt saknat ett riktat fokus och var inte var kostnadseffektiva. LO:s chefsekonom Ola Pettersson som menade att Svenskt Näringsliv helt blandat ihop resultatet av sänkningarna med effekterna av korttidspermitteringarna.

– Kortidspermitteringarna har varit viktiga men ett beklagligt inslag har varit de generella sänkningarna av arbetsgivaravgifterna. Det har varit extremt dyrt och ineffektivt och slagit fel, sa Ola Pettersson till Arbetet. Att småföretag som Hasses Bilverkstad eller bolag som IKEA skulle vara i lika stort behov höll alla helt enkelt inte med om.

7. Färre tågavgångar, färre smittade?

Bild: Niels Ove Bjerre

Trängsel och inomhusmiljöer är ett virus bästa vänner. I kollektivtrafiken återfinns båda. Därför kan vi vara glada att det blågröna styret i Skåne sett till att ha låg trängsel på bussar och tåg. Vad? Valde de att dra in på avgångarna mitt i coronakrisen? Det kan man kalla en innovativ lösning.

Under våren blev det färre bussavgångar i bland annat Lund, pågatåg som drogs in och planen är att dra in på fler bussavgångar i höst. Samtidigt kräver personalen fler avgångar, inte färre. Under hösten har personal på bussar och tåg demonstrerat vid Malmö centralstation mot att Skånetrafiken dragit ner på antalet avgångar och planerar att dra ner antalet buss- och tågturer minskats med upp till 10% i höst.

Det har gick så långt att SEKO startade en namninsamling mot de inställda avgångarna. Sekos Klubb Pågatågen har startat kampanjen ”Låt Pågatågen rulla”. Sekos Ola Brunnström menar att det är kontraproduktivt att dra ner på antalet kollektivtrafikavgångar:

Minskning av avgångar kommer att leda till trängsel ombord och till smittans spridning. Det här måste få kosta pengar, det är omöjligt att det inte gör det. Om man snålar i den här änden så finns det en stor risk för att man ökar smittspridningen och då kommer det att kosta i den andra änden säger han till TT.

I Expressen förklarade det moderata regionrådet Carina Zachau att de ”vi vill nyttja alla möjligheter att undvika trängsel”. Ett möjligt sätt vore kanske att inte dra in tåg och bussar mitt i en pandemi.

6. Sänk skatten – för krishanteringens skull!

”Vi behöver lägre skatter”. Det skulle kunna vara slutet på vilken debattartikel som helst från den Svensk Näringslivs-knutna tankesmedjan Timbro. Och det är även det som repeteras i Coronatider.

I en debattartikel skriver tankesmedjan att politiker i coronakrisen tenderat att ”ta till kollektiva och politiska lösningar”. Man slår fast att tyvärr följer krisåtgärderna ett ”kollektivistiskt och vänsterorienterat tankemönster”. Hur ett individuellt marknadstänk skulle fungera för att begränsa smittspridning eller arbetslöshet är dock oklart. Sedan väljer man dock att modigt ta ställning för de mest sårbara i krisens spår – kapitalägarna. På den liberala fronten intet nytt.

5. Sänker skatten – öppnar swishkampanj för vården

Finansborgarrådet Irene Svenonius Bild: Wikimedia

Det borgerliga styret i Stockholm kan beskyllas för mycket men inte för att vara okreativa. Efter åratal av skattesänkningar med tillhörande nedskärningar har man nu kommit på lösningen på bristande resurser inom vården. Swishkampanjer med frivilliga donationer!

Några som inte är lika impade är sjukvårdsupproret som som kallar regionens sjukvårdspolitik ”patientosäker och personalfientlig”. I en debattartikel i Expressen slår två specialläkare fast att det är oacceptabelt att Sveriges rikaste region ska vara beroende av allmosor från allmänheten.

Att ansvarsfulla politiker som Finansborgarrådet Irene Svenonius förklarat att pengarna ska gå till inköp av utrustning, inventarier och läkemedel verkar inte lugna läkarkåren. Typiskt jantelags-Sverige att kreativa idéer motarbetas.

4. Avskaffa hela flygskatten

I krisens spår har många efterfrågat att vi investerar i framtiden och tar vara på situationen för att bygga ett hållbarare samhälle. Moderaterna då? De föreslår att subventionera ett av alla transportmedel – flyget.

I ett försök att både avskaffa en skatt och fortsätta kunna flyga till diverse viktiga champagnemingel föreslår man därför att helt avskaffa flygskatten under 2020. Reformen är enligt Moderaternas budget en viktig reform för att ”hantera effekterna av nya coronaviruset” skriver partiet på Twitter. Att SAS redan fått krisstöd på 11 miljarer kronor räckte tydligen inte.

3. Tacka vårdpersonalen – med flaggor

Bild: Region Östergötland

Den svenska sjukvården går på knäna. Då väljer riksdagen och Sveriges landshövdningar, ledda av Andreas Norlén (M), att tacka vårdpersonalen med flaggor. Att vårdarbetare och civilsamhället höjt krav om höjda vårdlöner verkade inte vara något som lyckats nå politikerna.

Istället för lönehöjning har regionerna tillsammans med riksdagen delat ut en uppsättning av svenska flaggor tack för vårdarbetarnas uppoffringar under pandemin. Avsändaren för flaggorna är Stiftlesen Sveriges Nationaldag som har sitt säte i Sveriges riksdag.

Som svar på Region Skånes inlägg om flaggutdelningen på Facebook:skriver en legitimerad sjuksköterska från Malmö att det var det töntigaste hon sett. Sjuksköterskan undrar även om man kan betala räkningar med flaggan:

Ja det var ju trevligt med det här men nu PENGARNA PÅ BORDET för fan !!! Skämtar de eller? Det var ju töntigaste jag har sett. Får man betala räkningar med flaggan också?

En annan Malmöbo undrar om flaggan går att äta:
Det här är ett skämt… ska de laga flaggan och äta den?! Ska flaggan skydda de och deras familjer?!!! Fan ta flaggan HÖJ SJUKÅRDPERSONALS LÖNER!!!! Enda tack som räknas!”, skriver Malmöbon i kommentarsfältet.

“Ge vårdarbetarna högre löner, risktillägg och rättvisa OB-tillägg istället för symboliskt trams! Symboliska gåvor betalar inte räkningarna!”, skriver nätverket Höj Vårdlönerna på Facebook. Vi på Folknyheter håller nog med faktiskt.

2. Sänk antalet avgångar i Stockholm

Mitt i coronakrisens uppgång valde man att ställa in avgångar i kollektivtrafiken. All busstrafik i Stockholmsregionen och lokalbanor, så som Lidingöbanan, skulle få kraftigt reducerat antal avgångar.

Kollektivtrafiken kommer att bli kraftigt reducerad, förklarade trafikregionråd Kristoffer Tamsons (M) vid en pressträff i mars.

Detta fick direkt kritik från Folkhälsomyndigheten och trots löften om förbättring från SL fick Stockholmsbor trängas på bussen för flera dagar i rad. – Man blir lite irriterad, det är väl inte alls det här man vill uppnå, undrar en av resenärerna i Dagens Nyheter i mars.

Man gör det otroligt svårt för folk att efterfölja Folkhälsomyndighetens råd om att minska smittspridningen genom att undvika sociala kontakter och folksamlingar, när bussarna är överfulla. När den reducerade trafiken endast kompletteras med extraavgångar som sällan är sökbara i reseplaneraren, ja då blir det nästan omöjligt.

Resenärer oroar sig över trängseln även i höst rapporterar SVT. Efter stora protester planerar nu SL att i höst förstärka busstrafiken med fler avgångar. Samtidigt ökar fortfarande trängseln i kollektivtrafiken.

1. Varsla 250 som jobbar i vården

Bild: TT

Mitt i coronakris väljer man att varsla vårdpersonal. Mer ologiskt än såhär blir inte borgerlig politik. Redan innan pandemin jobbade vårdpersonalen på knäna för att klara verksamheten.

Varslen lades i oktober förra året, minskades något i februari och återupptogs sedan i augusti. I ett väldelat inlägg gick sjuksköterskan Johan Sand ut och kallar den blågröna regionens sjukvårdspolitik för ”kvalificerat vansinne och ”skandal””. Läkarförbundet gick ut och kallade beslutet ”förfärligt” och menade att det rentav riskerar patientsäkerheten.

Vi förstår inte hur man tänker, säger Yvonne Dellmark, ordförande för läkarföreningen på Karolinska universitetssjukhuset i en intervju. Samtidigt hyr Karolinska in hyrpersonal för 20 miljoner.

I september kom beskedet att arbetsgivaren drar in varslen på Karolinska efter stora protester från allmänhet, fackförbund och personal. De politiska sparkraven från det blågröna styret på den offentliga vården ligger dock kvar, lika orimliga som innan coronakrisen. Sjuksköterskan Johan Sand går i ett nytt inlägg ut och kritiserar sjukhusledningen och politikernas fortsatta hållning att sjukhuspersonal är ”kostnader som ska minska”, coronakris eller ej.

Läs hela Johan Sands inlägg här:

peter@folknyheter.se'

Peter Hang

peter@folknyheter.se

Copy link
Powered by Social Snap