Tidiga julklappen: Svensk högerextrem nyhetskanal nertagen av Youtube

Nätjätten Youtube har fått långvarig kritik för att sprida och främja högerextrem propaganda. Dagen innan julafton togs dock hela SwebbTVs konto med innehåll ner. Beslutet innebär ett bakslag mot en ytterhöger som är beroende av sina nätplattformar.

Den svenska sajten Swebbtv bildades runt 2016. Hemsidan plockade upp sina röster från Alternativ för Sverige, NMR, konspirationsteoretiker som är svårplacerade politiskt och sverigedemokrater. Bland gäster hittar man bl.a förintelseförnekaren Ingrid Carlqvist och rasetnologen och antisemiten Karl-Olov Arnstberg. På sin blogg skriver Arnstberg om “den icke-vita rasens intrång på vita territorier”.

Enligt Jonathan Leman, researcher på Expo, har man drivit opinionsbildning framförallt genom sina gäster.

Den röda tråden är ämnen där invandring och minoriteter står i centrum för allt som är fel i samhället. Ett annat sådant ämne är klimatförnekande, säger han i en intervju med SVT.

”Tacka vet jag Polen!”

I den rasideologiska rörelsen lyftes under onsdagseftermiddagen hård kritik mot den privata nätjättens beslut. Den tidigare sexrådgivaren Katerina Janouch, som varit med och drivit sidan, hävdade på Twitter att det privata företagens nertagning bryter mot yttrandefriheten. Hur svensk yttrandefrihetslag som skyddar medborgare från myndighetsinblandning relaterar till amerikanska företagsbeslut utvecklas dock inte.

På sin Twitter skriver Janouch att Polen är ett bättre föredömsland för yttrandefrihet och i hennes tråd sprids ett flertal konspirationsteorier om att Socialdemokraterna ligger bakom beslutet.

Inte första gången för SwebbTV

När Swebbtv under några korta veckor hösten 2019 stängdes av på Youtube utbröt en bred stödkampanj, från moderater som Henrik Sundström, komiker som Aron Flam över till alternativhögerns Jonas Nilsson och extremhögerns Ingrid Carlqvist skriver Research.

Det är fortfarande oklart huruvida dagens nedtagning kommer bli permanent eller liknande 2019 endast vara i effekt i en begränsad tid.

Bild: Research.nu
info@folknyheter.se'

admin

Copy link
Powered by Social Snap