Bild: Aftonbladet / DST

Tårtkvinnan som tårtade Jimmie: ”Han hann bara säga Vad faaa…”

Tårtan. En torr variant på prinsesstårta – kallad ”White Lady”. Hon. En anarkistisk judinna. Han. En yrkespolitiker som gjort karriär på att hetsa mot flyktingar. I ett nysläppt avsnitt av podcasten ”Den Svarta Tråden” berättar Tårtkvinnan Iréne Matkowitzc om tårtaktionen.

Jimmie Åkesson tårtas under en boksignering hösten 2013. Boksigneringen hade medvetet placerats på Nytorget mitt på Södermalm, något som provocerade och möttes av stora motdemonstrationer.

I ett avsnitt i ”Den Svarta Tråden” går Tårtkvinnan igenom hela händelseförloppet, hur hon blev vänner med nazister i fängelset och hur Nordisk Ungdom försök till trakasserier misslyckades. I ett nysläppt avsnitt avsnitt berättar hon allt.

Historiskt sätt att förödmjuka makthavare

• 1977 – I den första politiska tårtningen får sångerskan och anti-gayaktivisten Anita Bryant en tårta av en gayaktivist.
• 1993 – Sittande statsminister Carl Bildt får en matlåda kastad i ansiktet.
• 1998 – Nyliberala ekonomen Milton Friedman blir tårtad för sin privatisering av skolor i San Francisco.
• 2001 – Kungen får under sitt besök i Varberg tårtad under hösten. Den 16-åring som tårtade kungen ska ha velat protestera mot monarkin och auktoriteter.
• 2001 – Finansminister Bosse Ringholm blir under sin budgetpromenad tårtad av ”Stockholms tårtbrigad” som en protest mot den socialdemokratiska nedskärningspolitiken.


Lyssna på hela avsnittet här:


Intervju med Abdishakour Mohamed Ali – 11 juni, 2020

Vad är målet med Den Svarta Tråden?
Abdishakour – Det är i grunden att utvidga min egen kunskap om olika saker. Det viktigaste är inte tjäna pengar men på lång sikt vill jag kunna livnära mig på det här.

Det här har varit en lång resa, för jag gör allt själv och samarbetar med en studio som kostar pengar. Jag är inte journalist utan har fått utveckla en egen form.


Var just namnet ”Den Svarta Tråden”?
Abdishakour – Egentligen ville jag ha ”den röda tråden” för att spegla den politiska vinkeln men det fanns en redan. Två muppar hade redan tagit namnet. Så när namnet var taget, valde jag ”Den Svarta Tråden” istället. Ett namn som symboliserar mig och jag fick massa bra respons på namnet. Det blev ett fetare namn.

Du har fått kritik för avsnittet med prostitutionsförespråkaren Lillith, där kritikerna undrar du varför du bokat just henne. Hur svarar du på det?

Abdishakour –Vi borde utvidga vår kunskap för att förstå även om vi inte håller med. Jag är medveten om att hon säljer frivilligt och att detta inte är trafficking. Fördömer jag det? Nej. Gillar jag det? Nej. Jag har egentligen ingen åsikt men vill förstå.

Hon är en av få som vill framstå som ”den lyckliga horan”, ett ord som räknas som smutsigt. Hur kommer det sig? Samtidigt så frågade jag henne om hon vet om att hon är en minoritet, där de flesta som säljer sex inte är tjejer från Sverige som henne. Det svarade hon att hon vet.


Du har haft gäster som Trippelmördaren Ricard, Victoria Kawesa (FI), Dogge Doggelito och nu Tårtkvinnan. Vem hade du verkligen velat skulle ställa upp på ett avsnitt?
Abdishakour – Partiledarna. De har folkligt ansvar och ska företräda folket. Något de misslyckas så grovt med idag. Även de hatare som idag söker sig till DST räknas till folket. Rasister, sexister och homofober som jag tar avstånd från, men som också är folket. Dessa hatare är en blandning av fientliga krafter och av straight up idioter som hatar för att de mår dåligt över andra saker.

Kan du avslöja några gäster som kommer släppas?
Abdishakour – Vilka mer som ska vara med? Närmast kommer ett avsnitt med Tobias Hübinette. Han är inte så kontroversiell men jag gillar verkligen hans forskning kring rasism och vithet.

Sen kommer jag ha fler från hiphopsscenen och artister. Samtidigt är detta inte ett heltidsjobb och räkningarna måste in, så funkar vårt samhälle. Detta gör att det tar lite tid ibland.


Vill du tillägga något till läsarna?

Abdishakour – Kolla upp Den Svarta Tråden kära ni!

peter@folknyheter.se'

Peter Hang

peter@folknyheter.se

Copy link
Powered by Social Snap