Svensk Handel kör på kring mellandagsrea: ”Ingen risk för sanktioner”

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har förklarat att handeln bör ställa in årets mellandagsrea. Men arbetsgivarorganisationen Svensk Handel håller inte med.

”För att minska trängseln i handeln uppmanar Folkhälsomyndigheten alla fysiska butiker att avstå från den traditionella mellandagsrean i år”, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Problematiken har fortgått under december där många människor vistas samtidigt på större handelsplatser trots starka rekommendationer från Fohm att avstå ifrån just detta.

Svensk handel vägrar

Arbetsgivarorganisationen Svensk Handel väljer nu att inte efterfölja rekommendationerna kring mellandagsrea och man beskriver på sin hemsida beskeden som ”inte helt tydliga och enkla att tolka”.

Arbetsgivarna konstaterar i sina uppdaterade rekommendationer att det inte finns något uttalat förbud mot mellandagsrean. Svensk Handel menar att trots uppmaningen så är det ”omöjligt att stoppa rean” och skriver att det inte finns någon ”risk för sanktioner för de företag som har mellandagsrea rapporterar DN.

Samtidigt som Svensk Handel planerar business-as-usual så håller skolor, bibliotek, museer, badhus och i stort sett all kommunal och statlig verksamhet stängt för att bromsa smittspridningen.

På sociala medier växer kritiken mot arbetsgivarorganisationen. På nyhetsplattformen Konkret kommenterar t.ex. en busschaufför beslutet som ”äckligt” och att det enda som verkar gälla är ”pengaguden Mammon”.

peter@folknyheter.se'

Peter Hang

peter@folknyheter.se

Copy link
Powered by Social Snap