Bild: Snösätra Wall of Fame / Folknyheter

Stockholm stad river Snösätra – ockupation planerad mot beslutet

Snösätra Kulturkvarter, i Rågsved, är en av norra Europas största kulturcentrum för graffiti och gatukonst med en kulturfestival med över 10 000 besökare. Nu ska mer än hälften av det lagliga området rivas.

Under lång tid var Snösätra ett nergånget och bortglömt industriområde i södra Stockholm. Det ändrades 2014 när markägarna gav tillåtelse att omvandla området från grå cement till en central punkt för graffitikonst i Sverige.

Snösätra Graffiti Wall of Fame har senare kommit att bli norra Europas största graffitiutställning. Här har man kunnat se allt från klassisk graffiti, hyperrealism till abstrakt måleri eller gatuslöjd från 74-åriga Sibylla Nohrborg från Östermalm.

Rivningen drar igång

Men nu ska mer än hälften av de världsberömda väggarna i Snösätra industriområde rivas. Redan 2018 motionerade Moderaterna i Farsta motionerat om att riva Snösätra då man ansåg att det skulle bli renare och tryggare. Moderaternas förslag om bostäder avslogs men kommunen beslutade att området istället skulle bli omvandlas till del av Rågsved naturreservat. Nu planerar man istället att sanera marken och plantera skog på det gamla industriområdet och rivningen börjar om i mitten av september.

– Det är ett kulturmord att riva det här, säger Torleif Cederstrand från Kulturkvarter Snösätra till SVT.

”Man vill inte ha fri kultur”

Folknyheter har pratat med graffaren och ungvänstraren Marcos som menar att Snösätra är en av få platser där folk i Stockholm kan utöva sin kultur.

Alla som vill får komma hit och måla. Det är enda kulturgrejen i Stockholm som har öppet dygnet runt och är öppet för alla.

Här är det många som har fått sin första kontakt med graffiti och konst. Många jag vet började måla här och målar nu tavlor, säger Marcos till Folknyheter.

Tanken är att det ska bli en del av naturreservatet, vilket det inte kan bli om man river ett industriområde. Det blir inte fin natur. I slutändan känns det bara som att man inte vill ha fri kultur i Stockholm, fortsätter Marcos.

Norra Europas största graff-festival

Snösätra, som ligger utanför Rågsved, är en utomhusutställning som är öppet hela året runt. Här har både svenska och internationella konstnärer kunnat komma och presenterat konst varje år. Även fria väggar där vem som helst kan sprida sina egna verk finns här, något som är ovanligt i Stockholm.

Snösätra är även ett uppskattat turistmål som bl.a. Visit Stockholm rekommenderar på sin hemsida och anordnar varje år kulturfestivalen Spring Beast. Festivalen är en av Europas största kulturfestivaler med livemusik, DJs och livemålning som förra året lockade över 10 000 besökare. I år har festivalen tyvärr tvingats skjutas upp på grund av COVID-19.

peter@folknyheter.se'

Peter Hang

peter@folknyheter.se

Copy link
Powered by Social Snap