Bild: KNR

Staty av dansk kolonisatör och missionär rödmålad på Grönland

Missnöjet mot gamla hyllningsmonument sprider sig. Under lördagsnatten ska en känd staty på Grönland blivit övermålad. Aktionen är inspirerad av amerikanska aktioner mot statyer av kolonisatörer och slavägare.

En staty av den dansk-norska prästen och kolonisatören Hans Egede, målades under gårdagsnatten röd i grönländska Colony Port i Nuuk. På statyn har någon även skrivit ”decolonize”. I en intervju med grönländska Sermitsiaq svarar polischef Brian Thomsen att man kommer behandla ärendet som ett allvarligt fall av vandalism och att de letar efter vittnen till aktivisterna som utfört dådet.

Hittills finns det inga misstänkta. Attacken mot den danska statyn kommer i samband av andra aktioner mot statyer av kolonisatörer och slavägare runt om i världen efter dödandet av George Floyd i Minneapolis för tre veckor sedan.

Det här är inte första gången Hans Egede-statyn utsätts för vandalism. År 1973 var första gången statyn målades med röd färg, och under åren har liknande aktioner genomförts mot statyn rapporterar KNR.

Inuitorganisationen: Solidaritet med Black Lives Matter!

Inuit Circumpolar Council (ICC) sänder sitt stöd till alla svarta och andra människor som upplever rasism. Det skriver organisationen som stöd till protesterna i USA, rapporterar Sermitsiaq.
ICC kräver ett stopp på varje form av brutalitet, systematisk rasism och diskriminering i USA och på alla andra platser i världen.

Dalee Sambo Dorough, internationell sekreterare för ICC, menar att det också fortsätter finnas rasism som förhindrar inuiter att uppnå social och ekonomisk jämlikhet med danskar på Grönland.

ICC uppmanar USA, Kanada, Ryssland och Grønland till att samarbeta med inuiter för att genomföra konkreta politiska förändringar, vilka är nödvändiga till att skapa jämlikhet.

Bild: ICC
peter@folknyheter.se'

Peter Hang

peter@folknyheter.se

Copy link
Powered by Social Snap