Bild: Folknyheter

Solnapolis våldtog misstänkt med batong – nu går han fri

En manlig polisman i Solnapolisen körde upp sin batong i en misstänkt persons anus. Nu läggs förundersökningen mot polismannen ner av åklagaren.

Övergreppet, som närmast kan liknas vid en våldtäkt, ska ha ägt rum i samband med ett fordonsstopp och lett till skador på den misstänkta personen. Polismannen ska ha fört upp sin batong i anus på den misstänkte ”av någon anledning” i samband med ingripandet, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Förundersökningen, som särskilda åklagarkammaren nu valt att lägga ner, gällde misshandel alternativt tjänstefel. Varför det sexuella övergreppet inte fått brottsrubriceringen våldtäkt, sexuellt övergrepp eller sexuellt ofredande är inte känt i nuläget.

Föraren ska efter att ha stoppats börjat bråka med polisen och utsatts för så grovt våld att han börjat blöda kraftigt enligt uppgifter till Aftonbladet. Den misstänkte polismannen som ska även åkt tillsammans med det yttre befälet när det övergreppet begicks.

Åklagaren: Försvarligt även om det inte var en olycka

Motiveringen till att lägga ner förundersökningen är att åklagaren har fastslagit att ”våldet som den misstänkte personen utsattes för var försvarligt” efter detta konstaterande passade åklagaren på att lägga till brasklappen ”eller en olyckshändelse”.

Inte första gången som poliser använder sina batonger i våldtäkt Att poliser använder sina batonger i sexuella övergrepp är en unik händelse. För tre år sedan genomförde fransk polis en gruppvåldtäkt med sina batonger på en 22-årig man i samband med en ID-kontroll. Tre av poliserna höll då ner mannen på marken medan en fjärde våldtog denna med sin batong.

Enligt JO ökade antalet utredningar mot poliser under 2019. Doktor i offentlig rätt, Ingrid Helmius, har läst JO:s inspektionsrapport:

Det som sticker mest i ögonen är när det handlar om våld. Där måste ju en åklagare ordentligt undersöka vad som har hänt. För om en polisman misstänks för att ha använt våld så måste man ju som åklagare gå till botten med det, säger Ingrid Helmius till Sveriges Radio.

maria@folknyheter.se'

Maria Stålnacke

maria@folknyheter.se

Copy link
Powered by Social Snap