Bild: Ligis TV / Snösätra Wall of Fame

Snösätraprofilen om oförståeliga rivningen: ”Var ska ungdomarna ta vägen?”

Nordens största graffiticentrum riskeras att rivas i september. I en exklusiv intervju med Folknyheter berättar Percy Mickelsson hur de planerar att stoppa rivningen.

Vid ingången till Snösätra industriområde möts vi direkt av gigantiska konstverk. För att hitta Percy Mickelsson som drivit Snösätra i över 12 år går vi några hundra meter ner för vägen. Vägen leder mot de södra delarna av Snösätra. Samma delar som ska börjas rivas inom 2-3 veckor. I nationaltröja och väst välkomnar Percy oss till Snösätra.

– Jag vet inte varför man vill riva här i Snösätra. Jag vet verkligen inte, men det sitter ju i politikerna. De vågar inte komma ut hit. Ingen klagar ju på bilderna utan tvärtom, alla som har sett konsten tycker det är fantastiskt, säger Percy Mickelsson.

Under tisdagsmorgonen påbörjades ockupationen av sädra Snösätra lite smått. Vid 06.00 hade man ställt sig utanför grindarna och Percy höll det stängt tills 09.00. Under morgonen anlände även polispatruller till platsen.

Jag var här utanför grindarna och stängde vid 06:00 och höll det stängt tills 09.00. Tillslut kom polisen och ville prata. Inte en bil, inte två och inte tre utan fyra radiobilar. De frågade vad jag gjorde och jag markerade att här var det stopp. Jag känner ju dem och det var ganska lugnt. Efter att tag åkte de igen, säger Percy.

”Då kommer jag själv starta klottersaneringsfirma”

Området Snösätra industriområde består av runt 4 700 m². När vi pratar med Percy undrar han om de ansvariga politikerna vet vad kostnaden för rivningen verkligen kommer att bli. Själv drömmer han om att lyfta Snösätra.

Istället hade man kunnat rusta upp området
och ha samarbeten med murarelever från närliggande skolor. Under april-maj kom det 2-3 skolklasser per vecka hit och fotograferade och skrev uppgifter om det de sett.

Jag förstår inte varför de inte vill samarbeta. Man har räknat med att saneringen ska kosta 60-70 miljoner. Hade man gett mig 10 miljoner hade jag enkelt kunnat fixa upp hela området. River de Snösätra kommer jag själv starta klotterfirma. Istället för att måla här kommer alla resa in till stan.

Nygraffad vägg av Marcos

”Närligande områden kommer behöva betala för rivningen”

Den gigantiska konstutställningen ligger i närområdet till Rågsved, Hagsätra och Bandhagen. Percy Mickelsson är övertygad över att det som skulle kunna bli ”en guldgruva för staden” vid en rivning istället skulle innebära kostnader för just dessa områden.

Snösätra kulturcentrum kan bli en guldgruva för staden, men läggs det istället ner är det områden som Rågsved, Hagsätra och Bandhagen som kommer behöva betala. För frågan är var ungdomarna ska ta vägen? Istället för stora bildväggar kommer det bli personliga taggar i stan. De säger att de kommer fixa nya väggar men i Stockholm finns det knapp några såna, förklarar Percy.

Vi har hundratals konstnärer som målar varje år och totalt sett långt över 500 som målat över åren. I de delar som ska rivas har jag även byggt en technohall. I området ligger år av arbete och otroligt många minnen. Det känns fruktansvärt om det skulle rivas. Det är byggt för att det ska målas här. Staden tycker det är fint och alla som kommer hit, ändå vill de riva det.

”Jag utmanar Banksy att komma hit!”

Percy menar att det finns en person som på egen hand skulle kunna rädda Snösätra – den världskända konstnären Banksy.

Om han skulle komma hit skulle allt bli kulturmärkt direkt. Jag utmanar honom att komma hit! Kom till Snösätra så får vi se vem som målar bäst. Mitt egna graffnamn är ju till tre fjärdedelar snott av konstnären Banksy – det är Panksy.

”Flower Thrower” av Banksy

Redan nu genomför ett bolag förstädningen inför den planerade rivningen. I mitten av september kommer ett annat företag inleda rivningsarbetet, ett bolag från Jönköping enligt Percy.

Då gäller det att vi är många som är här. Att vi är många. Vi ska stoppa det på alla vis som går. Vi ställer oss framför och bakom grinden. Tills dess fortsätter jag som vanligt att uppmana folk att maila Stockholm Stad och fråga varför de ska riva Snösätra. De ska se att folk bryr sig. Så maila dem!

Jag uppmanar alla som bryr sig att komma med plakat och visa motstånd mot beslutet. Jag kommer stå längst fram för Snösätra ska få vara kvar
, förklarar Percy Mickelsson.

peter@folknyheter.se'

Peter Hang

peter@folknyheter.se

Copy link
Powered by Social Snap