Bild: Pressbild SD/Faksimil Twitter

SD-politiker spred vitmakt-material och kallade SVT-personal för ”horor” – lämnar alla uppdrag

Den sverigedemokratiska politikern Thomas Olin delar nazisiska uthängningar av privatpersoner. På twitter sprider politikern myter om att tusentals vita kommer att ”släpas ut på gatan och avrättas” om demokraten Joe Biden vinner presidentvalet i USA.

I ett uppmärksammat inlägg som SD-politikern delat beskrivs personal på SVT som ”sosse/mp-horor” rapporterar Expo. I Mölndals kommunfullmäktige, där Thomas Olin sitter, är Sverigedemokraterna det tredje största partiet. Sverigedemokraten Olin även ledamot i tekniska nämnden, vård och omsorgsnämnden, ersättare i kommunstyrelsen samt sitter i kommunala Mölndals Energi AB och Mölndals Parkering AB.

hans Twitter-konto flödar delningar av våldsromantiserande inlägg, uppmaningar att ”vita ska stå upp och slåss tillbaka” och högerextrem desinformation om George Floyd vars död blev startskottet för nya protester mot rasism i USA. Han sprider även publiceringar från en nazistisk sajt med kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen som hänger ut sina meningsmotståndare med namn och bild.

Avsändare på många av inläggen som Olin (SD) sprider är nazister, en tidigare ledare för Hells Angels och högerextrema publikationer som hans eget parti tidigare tagit avstånd från. Till exempel Fria tider. Han har även spridit twitterinlägg från profiler i Alternativ för Sverige, bland dem partiledaren Gustav Kasselstrand.

Bild: Expo

Expo har tidigare uppmärksammat att Olin spridit den högerextrema konspirationsteorin om att det skulle finnas en systematisk förföljelse av vita i Sydafrika.

”Om denna galning skulle vinna presidentvalet kommer USA att förvandlas till ett nytt Sydafrika fast 1000 ggr värre vi ser början på detta redan idag då vita misshandlas och dödas utan att media reagerar”, skrev Olin (SD) 5 juli. Samma dag skrev han om Joe Biden:

”Nu börjar det! Stoppas inte detta nu har vi snart ett nytt Sydafrika där vita affärsägare släpas ut på gatorna och avrättas. Vinner Joe Biden är det slut med USA”. Mölndalspolitikerns har även delat material av nazistveteranen Björn Björkqvist, som hade en ledande ställning i nu nedlagda Nationalsocialistisk front och idag är aktiv i vit makt-organisationen Det fria Sverige.

Avsäger sig alla uppdrag för partiet

Efter Expos artikel och uppmärksamhet i Mölndalsposten valde Thomas Olin i måndags att avsäga sig alla uppdrag för Sverigedemokraterna.

Bara dagar efter Expos avslöjande om Olin kunde Expo avslöja att även hans partikollega Mari Herrey, som sitter i styrelsen i Sverigedemokraternas kommunförening i Mölndal och som även är nämndeman i Göteborgs tingsrätt, spridit liknande material som Olin.

peter@folknyheter.se'

Peter Hang

peter@folknyheter.se

Copy link
Powered by Social Snap