Bild: Wikimedia Commons/Städarbetarna

Polska städare tvingades jobba 220 timmar i månaden – nu döms städföretaget

Städföretaget hade satt i system att utnyttja polska arbetare. Nu döms de till att betala 293 000 kronor i skadestånd var till tre anställda efter att ha brutit mot anställningslagen, medbestämmandelagen och semesterlagen samt inte följt kollektivavtal.

Folknyheter rapporterade i våras om polska städare som larmade om slavliknande villkor. Nätkampanjen ”Solidaritet med städarbetarna” som svar på ett larm om att städföretaget ST24 service AB utnyttjade migrantarbetare från Polen. Arbetspassen var ofta 14 timmar, löner betalades inte ut korrekt och de anställda nekades raster och semester.

Efter att ha vägrat diskutera med de anställda eller fackliga organisationer valde ledningen att avskeda tre anställda som lyft kritik mot fusket. Då företaget även krävde att de anställda bodde i företagets egna lokaler försökte företaget direkt att vräka två av städarna, Kasia och Krystztof, från deras boende.

Döms till stora skadestånd

Enligt Tidningen Fastighetsfolket döms nu ST24 service AB till att betala omkring 293 000 kronor vardera till de tre städarna i skadestånd för brott mot anställningslagen, medbestämmandelagen och semesterlagen samt ersättning för lön och semester. Städarnas fackförbund SAC Syndikalisterna ske enligt domen erhålla 165 000 i skadestånd och rättegångskostnader. De tidigare avskedningarna ska även ogiltigförklaras.

ST24 ska varken dykt upp i Arbetsdomstolen eller kommit med något svar över huvudtaget. Deras arbetsgivarorganisation Almega tjänsteföretagen ska heller inte fört någon talan i målet.

De tre polska städarna, Maciej, Kasia och Krystztof, städade på olika gym i kedjan STC som har ett hundratal gym i Sverige. Den anställd som ville sluta utan ett godkännande från företaget kunde få böter på 10 000 kronor.

De anställda jobbade för 85 kronor i timmen, utan varken övertid eller OB trots nattearbete. De fick heller ingen semesterersättning. Scheman från arbetsplansen visar att vissa månader kunde de arbeta 220 timmar i månaden, nästan bara nätter. Även vid sjukdom var man tvungen att arbeta.

Inte första gången fuskande företag åker dit

Städarbetarkampanjen liknar ”Skåne factory workers Section”-kampanjen som pågick under 2019. Kampanjen drevs av migrantarbetare i anställda vid grönsaksfabriker i norra Skåne tillsammans med Malmö LS av SAC. Efter flera månaders kamp och mobilisering lyckades man att få igenom både anställningstrygghet och sedan ersättning för obetalda löner.

Lyssna på Maciejs berättelse:

peter@folknyheter.se'

Peter Hang

peter@folknyheter.se

Copy link
Powered by Social Snap