Bild: Solidaritet med städarbetarna

Polska städarbetarna som tvingas jobba 14 timmar: Vi kräver anställningsavtal!

Arbetspass på 14 timmar, obetalda löner och anställda nekas raster och semester. Dålig arbetsmiljö och hot och trakasserier. Detta är bara några av alla problem som varit vardag för tre städarbetare från Polen som jobbar i Sverige. Nu tar de hjälp av facket.

Den 11 maj startades nätkampanjen ”Solidaritet med städarbetarna” som svar på ett städföretag som utnyttjar migrantarbetare. Städföretaget som endast anställer migrantarbetare har vägrat diskutera med de anställda eller fackliga organisationer. När krav om förbättringar lyftes valde ledningen att avskeda de anställda direkt. Trots flertalet försök till att förklara att företaget bryter mot lagen har de vägrat att förhandla.

Planerar att vräka de avskedade

Som svar på fackets stämningsansökan till Arbetsdomstolen gällande förhandlingsvägran försöker företaget nu vräka två av städarna, Kasia och Krzysztof, från deras boende. Kasia och Krzysztof som inte kan vräkas hur som helst letar nu nytt boende då arbetsköparen har nycklar till deras lägenhet.

Att använda eget ägda hyresbostäder som kontrollmedel av anställda är vanligt bland arbetsköpare som anställer migranter. Klagar du på anställningsvillkor så riskerar de anställda därför inte endast att avskedas utan även sitt boende.

De bostäder företaget hyr ut har låg standard. Trots detta och att de bor trångt betalar de anställda rejäl överhyra som hamnar i företagets ficka. I en av företagets bostäder som hyrs ut till de anställda har även kameror satts upp i korridoren , skriver kampanjen på sin Facebooksida.

Hotar med att hänga ut städföretaget

Om företaget fortsätter att vägra att förhandla och sluta trakassera de anställda så kommer kampanjen att avslöja städföretagets namn den 15:e maj.

Städarbetarkampanjen liknar ”Skåne factory workers Section”-kampanjen som pågick under 2019. Kampanjen drevs av migrantarbetare i anställda vid grönsaksfabriker i norra Skåne tillsammans med Malmö LS av SAC. Efter flera månaders kamp och mobiliseringsarbete i stöd för de anställda lyckades man att få igenom både anställningstrygghet och sedan ersättning för obetalda löner.

Städarbetarnas krav:
– Höjning av lönen till en miniminivå i branschen
– Korrekta anställningsavtal
– Att företaget rättar de uppgifter de lämnat till skatteverket så att städarna kan betala korrekt skatt.

Läs mer om kampanjen här:

peter@folknyheter.se'

Peter Hang

peter@folknyheter.se

Copy link
Powered by Social Snap