Bild: Ocacio-Cortez

Ocasio-Cortez krossar f.d. republikan i omvalet – en av 10 valda vänsterkandidater

Under nattens primärval verkar sittande demokrater ersättas av progressiva kandidater. Av 11 vänsterkandidater, med backning av Bernie Sanders, verkar 10 av gå mot vinst med marginal. En som redan vunnit med över 50% är populära Ocasio-Cortez.

Under natten skedde primärval till kongressen inom både demokraterna och republikanerna. Många progressiva kandidater utmanade sittande politiker som tillhör etablissemanget inom Demokraterna och som tar stora summor i stöd från Wall Street.

En av de som vann och därmed behöll sin plats är den progressiva Alexandria Ocasio-Cortez, som också fått smeknamnet ”AOC”. Den 30-åriga bartendern AOC vann sin plats i New York för två år mot den sittande demokraten som suttit i 10 år. Med sin hårda kritik mot korruption och företagsvärldens inflytande i politiken blev hon snabbt en populär politisk stjärna.

Utmanades av före detta republikan med stöd av WallStreet

AOC är den yngsta kvinnan som någonsin valts till kongressen och redan på tisdagskvällen rapporterade Associated Press att AOC ledde med mer än 50 procent i mätningarna.

Hennes utmanare i tisdagens val Michelle Caruso-Cabrera, ett tidigare CNBC-journalist som tills för bara något år sedan var registrerad som republikan. Caruso-Cabrera ska ha fått stort ekonomiskt stöd av flera bolagschefer på WallStreet rapporterar Business Insider. Den 30-åriga Ocasio-Cortez har varit en av de mest kända rösterna från den amerikanska politiska vänstern sedan hennes seger 2018.

Hennes distrikt i Queens och Bronx var bland de platser som drabbades hårdast av coronavirus, vilket gjorde traditionell kampanj omöjlig under de senaste tre månaderna. Under de senaste månaderna har AOCs kampanjvideor blivit virala på sociala medier och spridits till hundratusentals tittare.

Att vinna med den typen av mandat är kommer förändra saker, sa Ocasio-Cortez i ett videomeddelande till supportrar när resultaten kom in.

Första svarta öppet homosexuella kandidaten

En annan som vann var progressiva Mondaire Jones som inför valet släppte en personlig kampanjvideo som visade varför det är dags för förändring i USA. Jones vinst i primärvalet gör honom till en möjlig första kongressledamot som både är svart och öppet homosexuell i USAs historia.

peter@folknyheter.se'

Peter Hang

peter@folknyheter.se

Copy link
Powered by Social Snap