Ny studie: 4 procent i USA har druckit blekmedel mot corona

President trump uppmanade till injicering av desinfektionsmedel. Nu visar en amerikansk undersökning att 4% ska ha druckit eller gurglat blekmedel, och 18% att de använt rengöringsmedel på sin hud.

I Coronatider sprids olika tips om hur man kan upprätthålla ett bra smittskydd. I april gick president Donald Trump ut och uppmanade att injicering av desinfectionsmedel.

Nu visar en studie med 500 personer att människor försökt förhindra COVID-19-infektioner med olika sorters hälsoskadliga sett. Enligt Sky News ska amerikaner ha rengjort sin mat och sig själva med desinfektionsmedel och blekmedel, och några inandats eller druckit av hushållsrengöringsprodukter, enligt studien.

Enligt forskning från US Centers for Disease Control and Prevention, amerikanska folkhälsomyndigheten, ska nästan fyra av tio personer (39%) medgett försöka bekämpa COVID-19 med sätt som hälso- och sjukvårdsbyrån anser är farliga.

Av de 502 vuxna svarande, hade 19% lagt blekmedel på mat, såsom frukt och grönsaker, 18% medgav att de använt hushållsrengöring på händer och hud.

Runt 4% hade druckit eller gurglat blekmedel, tvålvatten eller desinfektionsmedel, 6% hade inhalerat ångor från hushållsrengöringsmedel eller desinfektionsmedel, och 10% sade sig ha att de hade sprayat sina kroppar med en rengörings- eller desinfektionsspray.

Spik i negativa hälsoeffekter och giftcentralssamtal

En fjärdedel av de svarande ska ha upplevt minst en negativ hälsoeffekt som de trodde var kopplad till användning av rengöringsprodukter, såsom hud-, ögon- och bihåleirritation, yrsel, huvudvärk, illamående eller andningsproblem. Majoriteten av deltagarna ska också ha visat låg kunskap om rengöringsmetoder.

Forskarna menar att studien har begränsningar med anledningen av det lilla urvalet, trots ansträngningar om att ha ett representativt urval. Studien genomfördes under en tidpunkt och forskarna tillägger att studien ”might not reflect ongoing shifts in public opinion”.

I april ska amerikanska folkhälsomyndigheten rapporterat en ovanlig spik i samtal till giftinformationscentralen kring skadliga exponeringar för hushållsrengöringsmedel.

Kritik för injektionsuttalande

President Trump har fått mycket kritik från medicinska experter för sitt föreslag om att testa om att injicera COVID-19-patienter med desinfektionsmedel. Kommentarerna fick även tillverkaren av medlet Dettol att varna allmänheten för att deras produkt absolut inte ska intas i någon form.


peter@folknyheter.se'

Peter Hang

peter@folknyheter.se

Copy link
Powered by Social Snap