Bild: Dpa/TT

Norsk vitmakt-terrorist mördade sin adopterade syster – döms till 21 års fängelse

Den norska högerextremisten Philip Manshaus har nu fått sin dom efter mordet på sin 17-åriga styvsyster och terrorattacken mot en moske i Bærum i Norge.

Den 22-åriga Manshaus har erkänt till handlingarna men förnekar fortfarande brott. Enligt Manshaus har han handlat i nödvärn och som en del i en större motståndskamp.
Det var självförsvar å den europeiska folkets vägnar, säger han i polisförhör.

I förhör har han erkänt att avsikten var att döda så många som möjligt. Dessutom har det framkommit att han hade planer för en rad andra terrorattentat. Enligt papper som polisen hittade i hans sovrum hade han planerat en attack där han skulle kapa en bil och köra in i fotgängare i den invandrartäta Oslo-stadsdelen Grønland.

Jag vill be om ursäkt till alla mina meningsfränder för att jag inte gjorde mer skada. Jag skäms för det, sa Manshaus i rätten i maj.

Eftersom Norge inte har livstidsfängelse i straffskalan innebär det att straffet kan förlängas, vilket i praktiken innebär att terroristen kan sitta fängslad livet ut.

Blodbad förhindrades av modiga moskébesökare

Det var den 10 augusti 2019 som Philip Manshaus klev in i al-Noor Islamic Centre i Bærum. Med sig hade han ett skarpladdat hagelgevär och planen är att döda så många som möjligt. Han öppnade eld men som terroristen blev snabbt överbemannad av moskébesökarna innan någon han skadas.

Efter attacken gjorde polisen en husrannsakan hos Philip Manshaus och hittade hans 17-åriga styvsyster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen mördad. Motivet till dådet ska ha varit att styvsystern var adopterad från Kina.

Manshaus hade innan attacken hyllat flertalet andra masskjutningar genomförda av högerextremister. Före dådet hade han också varit i kontakt med Den Nordiske Motstandsbevgelsen (DNM) den norska grenen av den nazistiska terrorsekten Nordiska Motståndsrörelsen (NMR).

Högerextrem terror har ökat med 320 procent

De senaste fem åren har attacker från individer kopplade till extremhögern globalt sett ökat med 320. Tidigare i år släppte antiterrorutskottet CTED i FN:s säkerhetsråd en ny rapport som uppmärksammade ökningen. Mellan 2016 och 2017 fördubblades antalet högerextrema terrorattacker i USA, och ökade med 43 procent i Europa. Och mellan 2010 och 2017 har det i USA skett fler terrorattacker från högerextrema terrorister än från terrorister med koppling till radikalislamistiska terrorgrupper som IS och al-Qaida.

maria@folknyheter.se'

Maria Stålnacke

maria@folknyheter.se

Copy link
Powered by Social Snap