Moderat dömd till våldtäkt i hovrätten – vägrar avgå som kommunalråd

Fängelsedomen mot det moderata kommunalrådet i Motala, Kåre Friberg, fastställs av Göta Hovrätt. Domen blir 2,5 års fängelse för våldtäkt och kvinnofridskränkning.

Tidigare i vår dömdes moderaten Kåre Friberg i Linköpings tingsrätt för brott mot en kvinna som han haft en relation med. Toppolitikern friades av tingsrätten från två av de tre åtalade våldtäkterna och från grov kvinnofridskränkning. Brotten ska ha begåtts från januari 2016 till november 2019 och polisanmälan inkom efter att offret hamnat på sjukhus i november. Tingsrättens dom överklagades sedan av både Kåre Friberg och kammaråklagaren, som yrkat på fem års fängelse.

”Jag har gjort bedömningen att det finns skäl att låta hovrätten pröva vissa av gärningarna där den tilltalade frikänts. Därutöver vill jag att hovrätten prövar förutsättningarna för straffskärpning”, rapporterade kammaråklagare Emma Högström under februari i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Den moderata toppolitikern blev blev rikskändis över en natt då han försvarade temperatursänkningar på äldreboenden i kommunen med kommentaren ”de äldre kan ha filtar”. Lokala motalabor rasade mot kommentarerna och mot nedskärningarna som var planerade av alliansstyret i Motala som styrt kommunen sedan det senaste valet.

Genomförde nedskärningar på kvinnojourernas verksamhet

Stor ilska har riktats mot Kåre Fribergs konsekventa attacker på kvinnors rättigheter. Både i Alliansens budgetförslag och i socialnämnden drev det ledande kommunalrådet Friberg igenom sänkta kommunalbidrag till Kvinnojouren. I budgetförhandlingarna var Alliansen tvungna att få stöd för sin budget från Sverigedemokraterna, som först hotade med att fälla budgeten men sedan lade ner sina röster, vilket resulterade i att alliansens nedskärningsbudget gick igenom.

Dömd för våldtäkt – vägrar avgå som kommunalråd

Trots både utredningar och tingsrättens dom har Friberg fortfarande vägrat avgå som kommunalråd. Enligt kommunallagen kan man inte avsättas så länge som det inte finns en dom som vunnit laga kraft. Blir det så att hovrättens dom överklagas till Högsta Domstolen kan Friberg därför sitta kvar som kommunalråd ännu längre tid. Friberg som åtnjuter en kommunal lönecheck på 640 000 om året har alla anledningar att försöka skjuta upp domen för att fortsätta betalas av Motalas skattebetalare, trots att Friberg sitter häktad och ej är verksam i sitt uppdrag.

peter@folknyheter.se'

Peter Hang

peter@folknyheter.se

Copy link
Powered by Social Snap