Bild: Peter Wixtröm

Man mådde psykiskt dåligt – sköts ihjäl av polisen

Natten mot lördagen larmades polisen i Nynäshamn om en man som mådde dåligt. Det slutade med att polisen sköt ihjäl honom.

Mannen som var i 40-årsåldern ska ha mått psykiskt dåligt och när polisen kom fram till bostadshuset kom han ut och mötte dem. Enligt de beväpnade poliserna ska det ha uppstått en ”hotfull situation” och en av poliserna öppnade eld mot mannen.

En hotfull situation uppstår där polisen känner sig tvungen att avlossa sitt tjänstevapen, sa Carina Skagerlind till Aftonbladet.

Enligt polisen ska mannen ha varit beväpnad, med vad eller på vilket sätt har man valt att inte kommentera. Dödsskjutningen är anmäld till särskilda åklagarkammaren som utreder misstankar om brott av poliser, vilket är rutin när poliser skjuter mot medborgare.

Svensk polis toppar statistiken i norden

Bland de nordiska länderna har svensk polis rekordet i antalet dödsskjutningar. Sedan 1990 har 38 personer skjutits till döds av svensk polis, med en markant ökning de senaste åren. Endast en polis har under den här perioden dömts till fängelse för dödsskjutning. Detta är den tredje dödsskjutningen från svensk polis under 2020.

Den 3 mars sköt Uppsalapolisen ihjäl en man som misstänktes för ett försök till bilstöld. Och den 14 april var Uppsalapolisen ännu en gång involverade i en annan dödsskjutning när man sköt ihjäl en man i samband med ett ingripande vid ett köpcentrum.

Antal ihjälskjutna av svensk polis per år 1990-2018
Foto: SVT
maria@folknyheter.se'

Maria Stålnacke

maria@folknyheter.se

Copy link
Powered by Social Snap