Lunds kommun stoppar studentfest med hönsgödsel

Universitetsstaden Lund i Sverige ska dumpa ett ton kycklinggödsel i sin centrala park för att avskräcka de upp till 30 000 invånare från att samlas där för traditionella fester för att fira Valborg.

”Lund kan mycket väl bli ett epicentrum för spridningen av coronavirus den sista natten i april. Jag tror att det var ett bra initiativ,” berättade ordföranden för kommunfullmäktiges miljökommitté, Gustav Lundblad, till tidningen Sydsvenskan. ”Vi får möjlighet att gödsla gräsmattorna, och samtidigt kommer det att stinka och det kanske inte är så trevligt att sitta och dricka öl i parken,” sade Lundblad och tillade att den enda potentiella nackdelen var att lukten kan inte begränsas till parken. ”Jag är inte gödselexpert, men som jag förstår det är det tydligt att det kanske luktar lite utanför parken också,” medgav Lundblad. ”Det här är ju kycklingavföring. Jag kan inte garantera att resten av staden blir luktfri. Men poängen är att hålla människor utanför stadsparken.”

Festligheterna kring Valborg klassificeras som ”spontana”, så de kan inte förbjudas av myndigheterna, men för att undvika risken för spridning av coronaviruset har många städer Sverige medborgarna att ställa in traditionen i år. Philip Sandberg, från kommunstyrelsen, sa till tidningen att det ”inte skulle vara en trevlig upplevelse … att sitta i en park som stinker av kycklinggödsel. Men det kommer att vara bra för gräsmattorna, eftersom kycklinggödsel innehåller mycket fosfor och kväve, så vi får en riktigt fin park för sommaren.”

Lund är hem för ett av Sveriges största universitet och många av kommunens 125 000 udda invånare är studenter som vanligtvis samlas i parken på eftermiddagen och kvällen för picknick under valborg.

info@folknyheter.se'

admin

Copy link
Powered by Social Snap