Bild: Tortap/Spritmuseum

Luleåmoderat kritiserade partikollegornas nöjesresor till USA – hotas nu med uteslutning

Luleåpolitikerna använde skattepengar för nöjesresor till USA. Moderaten Bo Larsson kritiserade partikollegornas slöseri av skattebetalarnas pengar. Nu hotas han med uteslutning från partiet.

Jag kunde bara konstatera att resorna förr till 50 procent utgjordes av nöjen, annars skulle jag ljuga. Precis så var det under mina år som stadsarkitekt. Inte åkte jag till Japan utan att ha roligt, sa Bo Larsson under ett kommunfullmäktige i Luleå i mars månad.

Denna kommentar innehållandes försiktig kritik mot politikernas tvivelaktiga spenderande av skattemedel är alltså nog för eventuell uteslutning hos moderaterna rapporterar lokala Norr Media.

Efter debatten i kommunfullmäktige (som ägde rum i mars) har det nu framkommit att Larsson blev uppringd av Moderaternas gruppledare i Anders Josefsson, tillika kommunalråd i opposition, som varit fullständigt rasande.
Han hade snedtolkat vad jag framförde totalt, sa att jag hade vänt mig mot honom. Därför skulle Josefsson minsann se till att jag blev utesluten från partiet, kommenterar Larsson till Norr Media.

Luleåpolitikernas nöjesresor — En korrupt soppa

Luleåpolitikernas nöjesresor till USA, och kontroverserna kring dessa, är en korruptionshistoria som startade redan 2014. Luleås före detta kommunalråd Niklas Nordström (S) (som avgick efter anklagelser som sexuella trakasserier 2019) fick då för sig att Luleå kommun och staden Austin i Texas skulle börja samarbeta.

Efter detta valde Niklas Nordström att anställa sina gamla kompisar Niklas Wass (som tidigare arbetat på samma PR-byrå som Nordström) och Troy Campbell (vän med Nordström) och anlita deras respektive företag för att sköta jobbet. Luleå kommun kom att senare att inviga ett kontor i Austin med en årshyra är på cirka 110 000, enligt en kartläggning Norr Media gjort.

Detta var dock inte en renodlad härva inom (S) utan även Moderaternas gruppledare Anders Josefsson var inblandad och gjorde flertalet resor till USA på skattebetalarnas nota. Mellan 2014 och 2018 åkte ett drygt tiotal delegationer till USA med olika diffusa syften.

Exakt vad samarbetet med resor, representation, lokalhyra, PR-aktiviteter och projektsatsningar kostat är det fortfarande ingen som vet. Men enligt en kartläggning som P4 Norrbotten gjort hade satsningen kostat 2,7 miljoner fram till maj 2016.

maria@folknyheter.se'

Maria Stålnacke

maria@folknyheter.se

Copy link
Powered by Social Snap