Bild: Dagens Arena / Scott Olson

Liberal ledarskribent spred rasistiska inlägg om #BlackLivesMatter

En ledarskribent för liberala Sydsvenskan har ertappats med grovt rasistiska inlägg på Twitter. Folknyheters granskning visar att det inte är första gången han delar rasism.

61-åriga Mats Skogkär är mångårig ledarskribent på liberala Sydsvenskan. Sydsvenskan är enligt sin egen rubricering ”oberoende liberal”. Men nyligen lade Skogkär upp ett grovt rasistiskt inlägg på microbloggen Twitter.

Inlägget möttes snabbt av stark kritik.

Konspirationsteori med antisemitisk grund

Skogkär tycks ge uttryck för en klassiskt högerextrem konspirationsteori med antisemitisk grund om att vänstern vill ha flyktingmottagande för att skapa kaos.

Vill bara diskret påpeka att Sydsvenskans ledarskribent uttrycker exakt samma konspirationsteori som drev Brenton Harrisson Tarrant att mörda 51 i Christchurch, skriver skribenten Nathan Hamelberg på Twitter.

Det här är en tweet som går långt över gränsen. Ett sätt att uttrycka sig på som Sydsvenskan aldrig kan ställa sig bakom. Vi tar avstånd från den, skriver Sydsvenskan och Jonas Kanje på Twitter.

Inte första gången

En granskning Folkyheter gjort visar att inlägget från Mats Skogkär inte var en isolerad händelse. Förutom mer rumsrena rasister som Hanif Bali och Ivar Arpi så har Skogkär delat inlägg från de kända amerikanska högerextremisterna Andy Ngo och Tim Pool. Dessa är båda ökända för att fabricera främlingsfientligt material för den amerikanska alt right-rörelsen.

Skogkär ”gillar” också inlägg från högerextrema Fnord-spotting. Fnord-spotting uppmärksammades 2018 av Aktuellt Fokus då Kristdemokraternas Sara Skyttedal delade ett inlägg från bloggen.

Författaren till fnord-spotting ser ”massinvandringen” till Sverige som ett ”direkt existentiellt hot” mot vita svenskar. I sin roll som ledarskribent har Skogkär fokuserade på frågor som ”vänsterextremism”, invandring och förbud mot tiggare.

Sydsvenskans chefredaktör Heidi Avellan säger i en kommentar på Twitter att de värderingar Mats Skogkär ger prov på inte är någonting som Sydsvenskan står för.

Men personalfrågor hanterar vi internt. Inte på Twitter, svarar Avellan.

Magnus Karlsson

Magnus@folknyheter.se

Copy link
Powered by Social Snap