Bild: IKEM / Faksimil

Ledare: Är inte midsommar vår riktiga nationaldag?

Gustav Vasas kröning. Grundlagen 1809. Eller för att fira försvenskningen av Skåne? Varför valde man 1983 att just den 6 juni skulle vara nationaldag? Vi har ju redan en riktig nationaldag – midsommarafton!

Läser man Wikipedia så firar vi Gustav Vasas kröning. Någon sa att detta vore lika logiskt som att fira internationella kvinnodagen till minne av Henry VIII.

Det andra brasklappsargumentet är att den 6 juni också är datumet för grundlagen 1809. Fråga vem som helst vad den grundlagen innebar. Ingen vet varför vi firar den.

För skåningar är 1809 inte något att fira. Tidsperioden vi firar anses vara slutet på ”försvenskningen” i skånsk historia. Slutet på över 150 år av militärt och kulturellt krig som idag skulle ses som krigsbrott.

Dagens nationaldag är i praktiken ett frankensteinprojekt baserat på ett firande på skansen 1893, en grosshandlares festplaner 1915 och de riksdagsledamöter vi råkade ha 1983. En dag som först 2005 ens blev en helgdag.

Vi har ju redan ett bra datum

Svenska högtider har alltid traditionell mat. Vi har gjort det enkelt och kommit fram till att det alltid är ägg, potatis och sill i någon form. Att nationaldagen inte är en dag när vi tvingar i oss fiskbitar och kryddad sprit borde i sig vara ett tydligt tecken. Ett tydligt tecken på att dagen inte är en riktig svensk högtid.

Samtidigt finns det en högtid som inte fått bli röd dag. En högtid som alla har starka minnen ifrån, vissa grumligare än andra – Midsommar! En folkets nationaldag infaller självfallet alltid på en fredag och är i år den 19 juni.

Midsommarafton är sedan urminnes tider den stora gemensamhetens och festandets dag, en folkets och arbetarklassens dag. I historiskt nationellt värde står sig dagen mycket starkare – med sina stolta historia tillbaka till förkristen tid. Långt innan herrgårdsbarnet Gustav valdes till feodal ledare över svenska och skånska bönder.

Att midsommar fortfarande inte blivit en röd helgdag är hel oförståeligt. Som tur har vi semesterlagen från 1977 som slår fast vår dags ledighet.

Med söndag jämställs allmän helgdag samt midsommarafton, julafton och nyårsafton.

Borde då nationaldagen vara en gråmulen lördag med på sin höjd en förvirrad flaggpicknick? Nej, en riktig svensk nationaldag borde självfallet ha ringdans med grannar man inte känner, fiskedamm bakom ett lakan och otrevligt onyktra släktingar.

Det vore ändå det mest svenska. Gör midsommarafton till ny nationaldag!

peter@folknyheter.se'

Peter Hang

peter@folknyheter.se

Copy link
Powered by Social Snap