Kulturarbetare i coronakrisen: ”Det känns som huset brunnit ner”

Kulturbranschen är en av de branscher som drabbats hårdast av Coronakrisen. SVT rapporterade i mars att regeringen kommer fördela 500 miljoner i stöd till kultursektorn.

Statens kulturråd får fördela den större delen (370 milj), en mindre del går till biografer och filmfestivaler (50 milj) och fördelas genom filminstitutet och en annan del fördelas direkt till kulturarbetare genom stipendier från Konstnärsnämden och Författarfonden (80 milj).

Nu har även Kulturrådet öppnat ansökningsomgång för krisstödet till kulturlivets arrangörer. För inställda konserter gäller bla att det går ansöka om stöd för inkomstbortfall/merkostnader för event som ställts in som skulle ha genomförts senast 31 maj.

På nätet har kulturarbetare samlats i olika grupper och sidor för att sprida information, tips och råd om hur kulturarbetare kan ta sig igenom krisen och täcka upp för förlorad inkomst. På sidan kontaktnätet har man samlat uppdaterad information om kulturarbete och coronakris.

Ett annat exempel är sidan Kulturarbetare i Coronakris där information delas. En frilansande kulturarbetare beskriver på sidan situationen kring A-kassa som att huset brunnit ner och försäkringsbolaget vägrar ge ersättning:

”En dag skedde det aldrig fick ske. Kylskåpet gick sönder och huset började brinna.

Alla lyckades ta sig ut oskadda i den isande kylan och brandkåren lyckades släcka elden i köket. När skaderegleraren kom sa han till familjen, att innan man får ersättning så måste man se till alla sorters boenden. Man kan inte kräva att få hjälp med reparationen, utan kan familjen bo i tält eller en husvagn så utgår bara ersättning för en begagnad skruttig husvagn med körförbud för 10 000 och tre månaders camping. Vinter spelar ingen roll, familjen måste campa. Att få bo i lägenhet eller villa är en lyx som försäkringen inte täcker.

Men för att få pengarna till en skruttvagn från skroten så måste hela huset ha brunnit ned. De säger att om familjen ska få ersättning, måste de sätta eld på huset så allt brinner ned till grunden.

Så fadern hämtar en dunk bensin och häller ut i hallen och tänder på.
De står och kollar så att huset har brunnit upp helt. Men inte nog det. Försäkringsbolaget kräver att det får icke finnas några ägodelar kvar, allt ska vara borta. Så de måste ta av sig kläderna och slänga in den i brasan.
När de står nakna och huset är sot, ska brandkåren skicka ett intyg på att hemmet är helt borta och inte ens en strumpa är kvar. Ingenting som funnits i huset får finnas kvar, inte ens kläderna de har på sig.
Efter en vecka får dem nakna, flytta in i den iskalla skrotningsfärdiga husvagnen utan vare sig kläder på kroppen och utan värme.
Gossen brände sig på ena foten. Försäkringsbolaget säger att den andra foten också måste brännskadas för att gossen ska få försäkringspengar.

Detta är en analogi till vad vi i kultursektorn upplever nu med A-kassan. För på detta hånfulla sätt som akassan gör mot kulturarbetare skulle aldrig Folksam, If m.m. agera när hemmet brinner”

info@folknyheter.se'

admin

Copy link
Powered by Social Snap