Kubanska läkare anländer till Sydafrika

Med ett robust sjukvårdssystem och ett av världens högsta antal läkare i ett land relativt till dess befolkning har den kubanska staten redan skickat över 1 200 läkare till 22 länder.

Över 200 läkare från Kuba anlände till Sydafrika förra veckan för att hjälpa landet i sina ansträngningar att begränsa COVID-19-spridningen. Med totalt 4793 fall är Sydafrika ett av de länder som drabbats hårdast på kontinenten.

Efter en begäran från landets president, Cyril Ramaphosa, skickade regeringen på Kuba 217 läkare, inklusive ”familjeläkare, epidemiologer, biostatister, ingenjörer inom sjukvårdsteknik, bioteknikexperter, bland andra specialister… noggrant utvalda för att säkerställa stor erfarenhet och kunskap inom planering, verkställande och hantering av kliniska fall samt folkhälsansvar.

Efter en karantänperiod på två veckor kommer dessa läkare att vara utplacerade i olika provinser i landet, i enlighet med strategiska planerna som utarbetats av departementet för hälsa. Kuba har ett av de starkaste sjukvårdssystemen i världen, mycket eftersom de har en av världens högsta förhållanden mellan antalet läkare i ett land till dess befolkning.

Skickat över 1200 läkare utomlands

Sedan början av den globala pandemin har Kuba redan skickat över 1200 läkare till 22 länder, varav 250 till Angola tidigare denna månad. ”Det här är medicinska internationalister vars prestationer inom offentlig hälsovård överträffar alla andra länder i världen”, säger Dr. Sibongiseni Dhlomo, ordförande för Portfolio Committee on Health. Sydafrikanska hälsominister, Zweli Mkhize, berömde den medicinska internationalismen på Kuba, vars läkare också har varit på frontlinjen för att bekämpa andra utbrott i världen som kolera på Haiti 2010 och Ebola i Västafrika 2013.

Läkarna landade i Sydafrika vid Watrekloof Air Force-basen i huvudstaden, Pretoria, den 27 april. Samma dag firade Sydafrika landets frihetsdag, till minne av det första valet som hölls i landet 1994 efter apartheidregimens nederlag.

Fortsättning på historiskt solidaritetsarbete

Kubanska läkares ankomst till just Sydafrika är ingen slump. Under Fidel Castros ledning spelade den kubanska regeringen en avgörande roll för att hjälpa den Nelson Mandela-ledda African National Congress (ANC) och dess kamp mot apartheidregimen i Sydafrika. ”Sedan det avtal som presidenten Nelson Mandela och Fidel Castro nådde har vi förlitat oss på kubansk medicinsk support, och därför skickar vi hundratals sydafrikanska studenter till utbildning på Kuba,” påpekade Dr. Dhlomo.

peter@folknyheter.se'

Peter Hang

peter@folknyheter.se

Copy link
Powered by Social Snap