Bild: Extinction Rebellion/Stefan Roudén

Klimataktivisten Jonas om olagliga aktionen i riksdagen: ”Det räcker inte bara med en aktion”

De störde riksdagen för att uppmärksamma klimatkrisen. I en exklusiv intervju berättar Jonas Ohlsson, en av aktivisterna, om förberedelserna inför aktionen, mottagandet från allmänheten och hur det känns att riskera fängelsestraff – för klimatet.

Den 10 juni genomförde klimatorganisationen Extinction Rebellion en civil olydnadsaktion under partiledardebatten i Sveriges riksdag. Aktivister ställde sig upp och uppmanade politiker att ”ställa om och inte tillbaka”, för att rädda klimatet.

Klimataktivisten Jonas Ohlsson var en av 10 aktivister som tog sig in i riksdagen och nu riskerar de böter eller upp till 6 månaders fängelse. I en intervju med Folknyheter berättar Jonas om varför han är beredd att t.o.m. sitta i fängelse, allt för att rädda klimatet.

Hej Jonas! Vad är anledningen till att du deltog i aktionen i riksdagen?
Jonas – Grundorsaken till att vi gjorde aktionen i riksdagen var för att visa den nakna sanningen om de svenska klimatmålen som inte uppfyller Parisavtalet. Detta inkluderade vi i aktionen genom att ta av oss kläderna.

Ni i Extinction Rebellion menar att klimatmålen måste spetsas till rejält?
Jonas – En ny studie från Uppsala Universitet av två framstående klimatforskare, Kevin Anderson och Isak Stoddard, visar nu att Sverige minst behöver fördubbla sina klimatmål. Detta för att ens vara i närheten av Parisavtalet.

Hur förberedde ni er och blev aktionen som ni förväntade er?
Jonas – Vi förberedde oss praktiskt genom att måla på varandras kroppar för att få fram budskapet. Vi hade en aktionsträning där vi gick igenom olika scenarion och planer för olika situationer.

Vi tänkte att vi skulle åka ut väldigt fort. Vi tänkte att vi hade ungefär en minut att få fram vårt budskap. Vi lyckades stå där ungefär så länge vi trodde vi skulle kunna stå. Vi syntes direkt i SVTs livesändning och Expressen skrev om aktionen.

Hur kändes det att gå in i riksdagen och veta att ni skulle genomföra aktionen?
Jonas – Jag var väldigt nervös och oroade över att vi inte skulle få med oss de tre jättefina banderollerna vi hade under våra kläder.  När jag satt på stolsraden på åhörarläktaren försökte jag gömma hur mycket mitt hjärta slog från vakterna. Men de märkte inget.

Vad var erat budskap och vad fick ni för reaktioner från politikerna?
Jonas – På banderollerna stod det “Ställ om nu”, “Inte tillbaka” och en bild på ett ögonpar för att markera att vi ser allt de gör i riksdagen. Några liberaler och moderater tog upp sina telefoner och filmade, både Stefan Löfven och Isabella Lövin tittade upp på oss rejält och det kändes jättebra. Det är ju framförallt regeringen vi vill ställa till svars.

Vad hände efter aktionen?
Jonas – Innan aktionen hade vi bestämt oss att följa corona-föreskrifterna och förklara för vakterna att vi skulle låta oss ledas ut frivilligt. Vakterna var inte alls på samma bana utan drog ut några av kvinnorna som var med och knuffade folk framför sig.

Vakterna verkade väldigt stressade och detta var nog inget de tänkt sig skulle ske den här dagen. Så fort vi blivit förflyttade lyckades vi lugna ner dem och förklarade att det var en fredlig aktion där vi endast ville få våra röster hörda. De tillkallade polis på en gång, men det dröjde runt en och en halv timme innan de kom. Polisen verkade också vara förstående för aktionen.

Vad menar ni att politikerna borde göra för att rädda klimatet?
Jonas – De borde ställa om hela ekonomin. Nu har vi chansen i och med coronapandemin. Istället för att investera i gammal fossilindustri, borde man använda pengarna genom att rädda ekonomin genom en grön omställning. Både rädda jobb och ekonomin.

Totalt har man nu gett 8 miljarder  till flygindustrin. För att ge perspektiv ligger hela klimatbudgeten på 12 miljarder. Vips så kunde man swisha iväg så mycket pengar till flyget, men man kan inte rädda klimatet.


Vilket brott är ni misstänkta för och hur känns det nu efteråt?
Jonas – Efter aktionen kändes allt väldigt bra trots att vi är misstänkta för “störande av förrättning”. Det innebär oftast ett bötesbelopp men det kan också bli upp till sex månaders fängelse. Jag tror inte att vi kommer bli dömda till fängelse, men det finns ju en liten risk.

Vi var inställda på att vi skulle bli omhändertagna och är beredda på att ta de här straffen. Blir det fängelsestraff så tror vi bara det skulle gynna den här frågan. Responsen som vi fått från allmänheten är otroligt positiv. Det är väldigt många som har känt hopplöshet då corona lagt sig som en blöt filt över klimatarbetet. När folk såg aktionen tror jag folk blev taggade och fick lite hopp.

Om du fick chansen, skulle du göra om aktionen?
Jonas –  Vi som genomförde aktionen har insett att det inte hjälper att demonstrera på torg, namninsamlingar eller försöka påverka partier. Det har inte hjälp på 30 år. Vi inser att vi måste ta till sådana här åtgärder idag för att det ska bli någon uppståndelse alls.

Vi kan inte bara göra en aktion, utan vi måste skapa en pågående konflikt mellan den rådande politiken som förs och visa vad människor tycker om den. Pengar kommer samlas in  till de som inte har råd att betala böter. Redan nu har några hört av sig utifrån och sagt att de vill bidra till böterna. Det känns skönt att ha det stödet.


Vad skulle du säga till de som säger att vi inte har råd att ställa om?
Jonas – Jag skulle säga att att politiker sagt så i alla tider. Nu har de bevisat att de har ljugit för oss, eftersom de kunnat satsa miljarder på att rädda fossilindustrin. Det finns alltid pengar när storbolagen ska räddas. Men så fort det behövs pengar för att förebygga kriser och förebygga saker som drabbar vanligt folk, ja då finns aldrig några pengar.

Vad vill du säga till de som läser detta och vill bidra mer?
Jonas – Vi borde rannsaka oss och fråga oss vad vi gjort det senaste 30 åren. Det är dags att vi blir aktiva i klimatkampen. Känner man inte till oss i XR kan man läsa mer och gå med på vår hemsida eller skriva till oss på Facebook-sida. Den 28-30 augusti planeras en massaktion i Stockholm, häng med!

Se hela aktionen här:

peter@folknyheter.se'

Peter Hang

peter@folknyheter.se

Copy link
Powered by Social Snap