Bild: AG Hedvig

Preemraff i Lysekil får grönt ljus

Mark- och miljööverdomstolen anser att den utökade verksamheten vid Preemraff i Lysekil tillåts.

Mark- och miljööverdomstolen meddelar att utbyggnaden av Preemraff, som kommer göra anläggningen till Sveriges enskilt största utsläppare, tillåts. Domstolen motiverar beslutet bland annat med att man inte kan använda svensk miljölagstiftning med syfte att begränsa koldioxidutsläpp, eftersom anläggningen omfattas av EUs utsläppshandelssystem.

Beslutet beskrivs av klimataktivister som ”en katastrof för klimatet och Sveriges chanser att klara en omställning”.

Utbyggnaden kommer enligt Naturskyddsföreningen att innebära koldioxidutsläppen ökar med 1 miljon ton per år. Utsläppsökningen skulle göra Preemraff till den enskilda anläggning som släpper ut mest koldioxid i Sverige, och tillståndet skulle  dessutom gälla på obestämd tid.

Preem AB raffinaderi i Lysekil har en årlig genomströmning av 13 miljoner ton oljeråvaror, varav maximalt 11,4 miljoner ton utgörs av fossila oljeråvaror. Tanken är att omvandla tjockoljerester till bensin och diesel genom att de upparbetas med hjälp av vätgas.

Utbyggnaden fördöms om Fältbiologerna och Naturskyddsföreningen

Klimatorganisationen Fältbiologerna skriver om Preemraff på sin hemsida:

Just nu planerar oljebolaget Preem att bygga ut sitt oljeraffinaderi i Lysekil. Om de får tillstånd skulle detta bli Sveriges enskilt största källa av växthusgasutsläpp.

Miljarder människors liv hotas av klimatkrisen. Att investera i oljeanläggningar är en dödlig politik. Därför måste vi stoppa Preemraff – tillsammans.

Samtidigt som domstolen håller presskonferens i eftermiddag planeras nu nya demonstrationer både i Lysekil och utanför Svea Hovrätt i Stockholm rapporterar SR.

peter@folknyheter.se'

Peter Hang

peter@folknyheter.se

Copy link
Powered by Social Snap