Bild: Wikimedia

Just nu: Corbyn avstängd av nya högerledningen på grund av antisemitism

Den tidigare Labour-ledaren och socialisten Jeremy Corbyn riktade kritik mot delar av en rapport om antisemitism inom Labour. Under torsdagen valde den nya partiledningen att stänga honom helt ur partiet.

Den tidigare Labour-ledaren och socialisten Jeremy Corbyn har under dagen stängts av från partiet och därmed blivit oberoende parlamentsledamot.

En talesman för partiet sade: ”Mot bakgrund av de kommentarer som han gjorde idag lämnats idag och hans vägran att dra tillbaka dem i efterhand har Labour stängt av Jeremy Corbyn i avvaktan på utredning”. Corbyn kritiserade nyligen en nypublicerad rapport om antisemitism genom att säga att antalet anmälningar som gjorts under hans tid i rapporten var ”dramatiskt överdrivet av politiska skäl”.

Corbyn: ”Jag har kämpat mot rasism i hela mitt liv”

Corbyn, som är parlamentsledamot för Islington North, tvingades avgå som partiledare efter förra årets valförlust och gav sedan en presskonferens där han förtydligade kring antisemitismen i partiet: ”Jag är inte en del av problemet.”

Corbyn sa då att han inte skulle sluta arbeta och tillade att han var ”stolt över att vara medlem i Labour Party”, som han gick med i när han var 16, och sa: ”Jag har kämpat mot rasism hela mitt liv, och jag kommer att bekämpa rasism resten av mitt liv. ”

Han har lovat att ”kraftigt bestrida det politiska ingripandet bakom avstängningen”. I ett uttalande förklarade Corbyn sin syn: ”Jag har gjort helt klart att de som förnekar att det har funnits ett antisemitismproblem i Labour Party har fel.”

”Det är samtidigt även obestridligt att ett falskt bild har skapats av antalet som anklagas för antisemitism, vilket tydligt framgår av undersökningar: siffrorna har överdrivits.”

Högersocialdemokraten Starmer stödjer avstängningen

Tidningen Sky rapporterar att ett nödsamlingssmöte kallades till 16.00 på torsdagen, under ledning av nuvarande partiledaren Sir Keir Starmer. Inför mötet sa Sir Keir att han var ”mycket besviken” över Corbyns uttalande och ”lämpliga åtgärder har vidtagits som jag stöder till fullo”.

Jämställdhets- och mänskliga rättighetskommissionen (EHRC) har i en rapport undersökt antisemitism inom Labour de två senaste åren. Rapporten menar att under Corbyns ledarskap, mellan 2015 till 2019, har partiet vid flera tillfällen undervärderat, motarbetat eller ignorerat klagomål från judiska medlemmar i partiet.

info@folknyheter.se'

admin

Copy link
Powered by Social Snap