Bild: Palinfo.com

Israel angriper Gaza med drönarattacker och dömer 15-åring till tio års fängelse

På måndagen inledde den israeliska armen flyg- och artilleriattacker mot ett antal olika områden på den belägrade Gazaremsan. Under söndagen dömde man ett barn till långt fängelsestraff. I coronakrisens tid har ockupationen hamnat i global mediaskugga.

En reporter för det Palestinska Informationscentret (PIC) rapporterar att en av de israeliska militärdrönarna blanda annat ska ha släppt bomber nära den förstörda Gaza-flygplatsen öster om Rafah-området. Det israeliska artilleriet ska ha riktat sina attacker mot staden al-Qarara i Khan Yunis och staden Wadi as-Salqa i centrala Gaza.

En talesman för den israeliska armén har hävdat att motivet till de nya flyg- och artilleriattackerna mot Gaza ska vara svar på en raketuppskjutning. Enligt israeliska medier ska en raket skjutits från Gaza och slagit ner i ett obebyggt område i södra Israel.

Dömer palestinskt barn till fängelse

Dagen innan raketattacken kom domen mot den femtonåriga palestinska pojken Hammouda al-Sheikh. Femtonåringen kommer nu spendera tio år i israeliskt fängelse

Al-Sheikh arresterades i sambande med att ha blivit skjuten av israelisk polis i centrala Jerusalem den 15 augusti 2019. I incidenten sköt polisen ihjäl en annan femtonårig pojke, Nasim Abu Roumi, men Al-Sheikh överlevde rapporterar Palestinska Informationscentret (PIC).

Enligt poliserna ska tonåringarna försökt attackera israelisk polis i närhet till al-Aqsa Moskén när de öppnade eld mot dem. Nasim Abu Roumi dog omedelbart medan Al-Sheikh blev liggandes blödande på gatan i uppemot en timme innan han kunde få hjälp.

Israel håller i dagsläget 190 palestinska barn fängslande. Tjugo stycken av dessa är under 16 år.

Världens största utomhusfängelse

Palestinagrupperna rapporterar att det totalt lever över två miljoner människor instängda i Gaza under den israeliska ockupationen och blockaden. Gazaborna lever utan rent vatten och utan el stora delar av dygnet. 50 procent av befolkningen är under 18 år och två tredjedelar är flyktingar.

Arbetslösheten är skyhög och runt 80 procent lever under fattigdomsgränsen. Israels anfallskrig mot Gaza har haft förödande konsekvenser för människor, med många dödade och skadade. 2014 bombades 18 000 hus sönder och 100 000 palestinier blev hemlösa.

I maj 2017 startade Återvändandemarschen, The Great March of Return som stora folkliga ickevåldsdemonstrationer mot ockupationen och för rätten att återvända. Israel har slagit ner protesterna med brutalt våld. Tusentals människor har skjutits av israeliska prickskyttar, många har skadats för livet. Över 300 har dödats.

Källa: Palestinagrupperna

maria@folknyheter.se'

Maria Stålnacke

maria@folknyheter.se

Copy link
Powered by Social Snap