Bild: HM/Yvonee Åsell

H&M skänker 5 miljoner kronor mot rasism – utnyttjar icke-vita arbetare

Storbolaget H&M är kända för slavlöner till sömmerskor. Nu vill märket rebranda sig som antirasister genom att skänka pengar till amerikanska rättighetsorganisationen NAACP.

I hela världen höjs nu röster för förändring kring den amerikanska polisens rasism. Mediauppmärksamheten kring viktiga händelser gör det intressant för bolag att marknadsföra sig och skapa lönsam goodwill.

Efter att mordet på George Floyd skapat en internationell folkrörelse mot polisvåld och rasism väljer nu jätteföretaget H&M att använda tillfället för att bättre på sitt rykte. I ett pressmeddelande säger man sig ”stand with and support the black community – today, everyday and everywhere to end racism in all forms”. En symbolisk summa på 5 miljoner kronor kommer skänkas till den anrika antirasistiska organsationen NAACP.

Samtidigt som man vill verka vara en del av en folkrörelse för rättvisa så fortsätter man att utsätta personal i globala syd för förkastliga arbetsvillkor, sparkar personal som vill organisera sig fackligt och har rasistisk reklam.

Vägrar ta ansvar för leverantörernas arbetsvillkor

H&M undgår mycket av kritik då man inte anställer egna sömmerskor utan använder underleverantörer. Men enligt FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter har H&M ett ansvar för att se till att det är rimliga arbetsvillkor hos dessa leverantörer.

H&M är den enskilt största inköparen av kläder från Bangladesh, en av de största inköparna i Kambodja, och påverkar tusentals textilarbetares liv. Ett av organisationen Fair Actions grundkrav är att H&M ska arbeta för levnadslöner, något som inte sker idag.

Vägrar ta ansvar för leverantörernas arbetsvillkor

H&M lovade levnadslöner redan 2013 hos sina viktigaste leverantörer. Men mycket lite har hänt och en sömmerska tjänar idag I genomsnitt tjänar en sömmerska i Bangladesh runt 100 dollar i månaden (ca 900 kr), enligt HM:s egna siffror. Lokala fackliga organisationer har länge krävt att minimilönen höjs till 190 dollar i månaden (ca 1 700kr).

Under 2019 strejkade man för bättre villkor, minst en person ska ha dött i protester och resultatet blev två kronor i löneförhöjning, rapporterade Sveriges Radio.

Vidriga arbetsvillkor bland H&Ms arbetare

Enligt Fair Action jobbar sömmerskor jobbar 10-13 timmar sex dagar i veckan, lever i plåtskul och har oftast inte tillgång till rent vatten. I Fair Actions rapport “Left behind” från oktober 2018 berättar sömmerskor som syr åt H&M i Bangladesh om en ständig kamp för att få pengarna att räcka. 

En granskning från 2017 visade också att textilarbetare på H&M:s fabriker i Bangladesh tjänar så lite att de tvingas låta sina barn börja jobba för att bidra till familjens försörjning. Och detta i fabriker som är osäkra och brandfarliga och har tagit flera människors liv.

Läs mer om arbetsvillkoren här: https://fairaction.se/okategoriserad/tio-fragor-och-svar-om-hms-lofte-om-rattvisa-loner/

peter@folknyheter.se'

Peter Hang

peter@folknyheter.se

Copy link
Powered by Social Snap