Bild: Faksimil Twitter

Här går ”den knäböjande polisen” till attack mot demonstranter


Polisen har hyllats för att ha deeskalerat en spänd situation. En film Folknyheter tagit del av visar ”den knäböjande polisen” gå till aggressiva utfall mot demonstranterna.

Den kvinnliga polisen som ”knäböjde” under Black Lives Matter-demonstrationen i Stockholm förra veckan blev omedelbart en rikskändis.

Att ”knäböja” är en gest som populariserades av medborgarrättsrörelsen i USA och gesten har tolkats som att hon ställer sig på demonstranternas sida i kampen mot rasism.

Många har hyllat polisen, bland andra inrikesminister Mikael Damberg. Men nu har en filmsekvens som fångar upptakten till händelsen börjat cirkulera i sociala medier. I klippet syns tydligt hur polisen bara några ögonblick innan knäböjet gjorde aggressiva och hotfulla utfall, beväpnad med sin batong, mot de fredliga demonstranterna:


Bilder som Folknyheter tagit del av bekräftar att det rör sig om samma polis som senare knäböjde, bland annat genom identifikations-numret på polisbildens tak (319-240).

Bild: Twitter

Fått kritik av poliskollegor

Tidningen Arbetet skriver att den kvinnliga polisen kommer granskas internt av polisen men inte för de hotfulla attackerna mot demonstranter. Hon kommer att granskas för att hon ”knäböjde”.

I värsta fall kan man förlora jobbet, men då krävs nästan alltid att något brottsligt skett och det anser ju inte åklagaren här, säger Gunnar Edeland, chef för gruppen för skiljande och disciplin i Stockholmspolisen till Arbetet.

Problemet med den så kallade ”kårandan” i den svenska polisen känt sedan tidigare incidenter av polisiärt övervåld. Men i en artikel som Aftonbladet publicerat framkommer det att poliskvinnan ska ha blivit ifrågasatt av sina kollegor på Facebook, något ytterst ovanligt för den svenska polisen.

Jag kan försäkra er om att hon står på vår sida genom allt, skriver en polis som försöker lugna ner sina kollegor över knäböjet i Facebookgruppen.

Samma ingripande som mot George Floyd

I samband med Black Lives Matter-demonstrationen i Göteborg valde en annan polis att pressa sitt knä i ryggen på en afrosvensk man. Samma grepp som George Floyd utsattes för rapporterar Aktuellt Fokus.

– Allt tryck i området kring skuldror, ryggrad och svank är totalförbjudet. Om man lägger tryck här hämmar man andningen. Det räcker med ett litet tryck, det handlar inte att lägga på hela kroppsvikten, utan minsta lilla tryck, säger Jonas Lexell, kriminalvårdens samordnare för insatsverksamhet till SR.

Bild: Twitter

Folknyheter har tidigare rapporterat om polisens övervåld i samband med den stora manifestationen mot just polisvåld och rasism i Stockholm den 3 juni. Bara några timmar efter poliskvinnans skenbara handling ska polis pepparsprejat och gått till angrepp mot minderåriga i tunnelbanan.

Läs också: Poliser ertappade med att dölja sina identifikations-nummer

maria@folknyheter.se'

Maria Stålnacke

maria@folknyheter.se

Copy link
Powered by Social Snap