Bild: LKAB pressbild

Gruvarbetare dog på jobbet – ytterligare chef misstänks för brott

Den 21 åriga gruvarbetaren Julia Markström gick till jobbet men kom aldrig hem igen. Nu har ännu en chef vid LKAB blivit delgiven misstanke om arbetsmiljöbrott. Misstanken är vållande till annans död.

Elektrikern Julia Markström tog det som skulle bli hennes sista kliv när hon klev på ett sönderrostat gallergolv i LKAB:s kulsinterverk i Svappavaara sommaren 2018. Hon föll fem meter och avled senare av sina svåra skador på universitetssjukhuset i Umeå.

Redan i höstas delgavs en mellanchef vid LKAB misstanke om arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Nu har alltså ytterligare en chef att delgivits samma brottsmisstanke, vilket P4 Norrbotten var föst att rapportera.

I samband med dödsolyckan fick gruvbolaget skarp kritik från anställda. Företaget hade i flera år ignorerat skyddsombuds varningar och visat en tydlig ovilja att ta säkerhetsarbetet på allvar.

Radioprogrammet Kaliber gjorde 2018 en granskning där det framkom att ungefär 50 interna risk- och tillbudsrapporter från 2008 till 2017 pekade på rost och problem med gallergolv i anläggningen i Svappavaara. Värst drabbat var verket där Julia Markström arbetade. Området antogs vara säkert av LKAB.

Maria Stålnacke (Maria@folknyheter.se)

maria@folknyheter.se'

Maria Stålnacke

maria@folknyheter.se

Copy link
Powered by Social Snap