Bild: Christian Åslund

Greenpeaceaktion döpte om finansdepartementet: ”Ett bra och passande namn”

Under fredagsmorgonen genomgick finansdepartementet ett namnbyte. Ansvariga för aktionen var Greenpeace, som menade att det nya namnet skulle spegla behovet av samhällsomvandling bättre.

Finansdepartement runt om i världen är nu i full fart med att pumpa in tusentals miljarder kronor för att få igång ekonomin igen. Nu menar Greenpeace att pengarna borde användas för att bygga upp ett rättvist och hållbart samhälle.

Under morgonen valde man därför att hänga upp nya skyltar på finansdepartementet. I ett uttalande skriver man:

Finansdepartementet måste ta hänsyn till de överhängande risker som hotar våra livsupprätthållande system, vår trygghet och vår välfärd och se till att vi går starkare ur krisen än vi gick in i den. 

Därför är klimat, miljö- och omställningsdepartementet ett bra och passande namn – för finansdepartementet spelar en central roll när det gäller att bygga vårt trygga, motståndskraftiga framtida samhälle och en långsiktigt hållbar välfärd.

Greenpeace Sverigechef, Isadora Wronski, skriver i Aftonbladet att:
Magdalena Andersson en unik möjlighet att byta spår. Den möjligheten måste hon ta tillvara på som chef för Sveriges nya klimat-, miljö- och omställningsdepartement.

Aktivister brottsmisstänkta efter skyltbytet

Barometern rapporterade under förmiddagen att de åtta aktivister som genomfört skyltbytet misstänks för skadegörelse eller brott mot skyddslagen, detta då departementet är en regeringsbyggnad.

Uppmanar till gemensam namninsamling

Greenpeace uppmanar även alla att skriva under en namninsamling. På sin sida skriver man:

När vi skattebetalare hjälper storföretag och bidrar till stimulanspaket är vårt villkor att pengarna går till företagens och samhällets omställning för att nå våra klimat- och hållbarhetsmål och säkra vår framtid.

Inte ensamma i kritiken

Greenpeace är inte ensamma i kritiken över var våra gemensamma skattemiljarder går till i tider av kris. I Arbetet skriver Martin Klepke att ”LO-ekonomerna varnar för att statens generella coronastöd blir till bidrag till de allra rikaste företagsägarna”.

Enligt LO-ekonomernas vårrapport ska 60% av allt generellt skattestöd gå till den rikaste femtedelen av företagsägare.

Grafen visar effekten av hur generella statliga stöd till företag överutnyttjas. De fem procent av befolkningen som tillhör den högsta inkomstgruppen tar nästan allt. Bild: Arbetet.se
peter@folknyheter.se'

Peter Hang

peter@folknyheter.se

Copy link
Powered by Social Snap