Bild: Wikimedia Commons

Gamestop-kuppen: Hur Redditanvändare nästan fick en Wall Street-hedgefond i konkurs

Ett avdankat spelföretag, några rastlösa amatörer på Reddit och Elon Musk som står och hejar på. I veckan visade finansmarknaden ännu en gång hur oberäkneligt den fungerar. Men denna gången var det småspararna som vann – och Wall Street som förlorade.

Historien börjar med sidan WallStreetBets på Reddit. Sidan är är kända för sina börssatsningar, som tidigare både givit massiva vinster och massiva förluster. NÄR På forumet fick man reda på att spelbutikskedjan Gamestop, ett företag i kris med dystra framtidsutsikter, hade positionerats för kursnedgång av flera hedgefonder, med såkallade ”shorts” eller blankningsaffärer. Detta betyder att det finns en mängd positioner som satsat mot Gamestop och endast gör pengar när värdet på Gamestop-aktien faller. Med årslång nedgång i aktiekursen och ett dussintal avskedade i regionchefer under 2019 var det många som inte trodde på Gamestop.

Så hur mycket var då Gamestop övershortat? Jo, över 140% av antalet aktier som finns tillgängliga för handel. Detta betyder att det finns fler andelar som bettar mot Gamestop än det finns faktiska aktier.

Vad användarna på WallStreetBets under tisdagen bestämde sig för att göra kom att shocka en hel värld. Tillsammans valde man att köpa värdelösa Gamestop-aktier i en galen mängd, allt för att tvinga de hedgefonder som satsat mot aktien att tvingas att själva köpa aktier i ett försök att rädda sia förluster, betalningar i enorma summor som själva riskerar att höja aktiekursen. Ett fenomen som benämns som ”short squeze”.

Gamestops kursrusning – plus 2100 procent

Efter att börjat synas redan för några veckor sedan, tog det ordentligt fart under tisdagen. Den såkallade short squeezen ledde till att aktiekursen gick från ett pris på 17,25 dollar i början januari till ett rekordhöga 380,00 dollar under onsdagen januari 2021 på New York Stock Exchange, en ökning med över 2100%. Som räkneexempel hade den som hade investerat 1000 kronor i början av januari nu kunnat sälja för över 21 000 kronor. Under torsdagen har aktiekursen pendlat starkt med en topp på 469,42 dollar och en lägstanotering på 106,01 dollar.

Twitter hejades Reddit-användarnas tilltag på av ingen mindre än Elon Musk. I samtliga sociala medier, inklusive TikTok, sprids nu uppmaningar om att inte sälja än och ett lyckorus över att vanliga sparare lyckats tjäna pengar på bekostnad av gigantiska finansbolag.

Även biografkedjan AMC och telefonbolaget Nokias upplevde samma typ av utveckling och de som blankat aktierna har tvingats betala dyrt. Bara sedan årsskiftet har AMCs aktie ökat med 840 procent. Priset på Nokia-aktien var som högst uppe i drygt 40% mer än under stängning på fredagen veckan innan.

Bild: Google

Etablerade aktörer: ”Liknar marknadsmanipulation”

Michael Hewson, chefsanalytiker på CMC Market UK, tycker det liknar marknadsmanipulation.

Det är redan olagligt för institutioner att koordinera sig på det sätt vi ser nu när priserna rör sig i dessa aktier, vilket reser frågeställningen om det som händer i dessa forum är lagligt, säger Hewson i en intervju med Reuters.

Flera aktieplattformar såsom Robinhood stoppade snart möjligheten för privata investerare att handla med aktien. Utöver det har man även begränsat handeln för BlackBerry, Koss och Express, med referens till kursernas rörelser.

Besluten har mött en mängd kritik från privata investerare, kändisar och lagstiftare, bland annat socialisten Alexandria Ocasio-Cortez:

På Twitter argumenterar observatörer att aktieplattformarna med sitt beslut försöker skydda Wall Streets intressen på bekostnad av privatspararna.

Artikeln uppdateras

peter@folknyheter.se'

Peter Hang

peter@folknyheter.se

Copy link
Powered by Social Snap