Bild: Faksimil

Friskolor ville ha referenser på elever – då röt kommunala rektorn till

När elever söker till fristående grundskolor blir de bortsorterade av rektorer med vinstkrav. Det larmar den kommunala rektorn Linnéa Lindquist. Friskolor ska ha krävt referenser och sekretessklassad information.

Hammarkulleskolans rektor Linnéa Lindquist går i ett välspridet inlägg ut och varnar för marknadsstyrningen av skolan.

Vi ser exempel hela tiden på hur friskolor dränerar den kommunala skolan på resursstarka elever, skriver Lindquist på twitter.

Enligt Lindquist ska vid flera tillfällen blivit uppringd av rektorer vinstdrivande friskolor som efterfrågar referenser på elever, när eleverna har sökt plats på deras skolor. Bara under de senaste 5 åren.

Första gången det hände blev jag förbryllad och tänkte, va?
– Hej jag heter X och arbetar som rektor på X-skolan En av dina elever vid namn X har sökt plats hos oss och jag behöver referenser på eleven innan vi fattar beslut om placering.

Larm om bortsortering av elever med särskilt stöd

Kommentarsfältet fylldes snabbt av rektorer och lärare som hade samma erfarenhet av att bli uppringda inför skolbyte. Lärare och rektorer vittnade om att elever med behov av särskilt stöd är de som det efterfrågas mest information om. Detta ska inte endast handla fristående skolor, det vittnas om att det även sker på kommunala skolor.

I en debattartikel i Altinget skriver Lindquist att:
En åtgärd som skulle mildra problemet med sorteringen av elever är de förslag som Björn Åstrand lägger fram i utredningen om en mer likvärdig skola. 

Skolvalet behöver reformeras från grunden och det behöver administreras av Skolverket såsom utredningen föreslår. Med utredningens förslag kommer skolvalet att ske vid samma tidpunkt och utifrån samma premisser för alla elever.

Med utredningens förslag blir skolvalet mer likvärdigt och rättssäkert. Då skulle det inte finnas någon poäng för skolor att efterfråga information om en elev innan en elev får beslut om skolplacering. 

Läs hela tråden här:

peter@folknyheter.se'

Peter Hang

peter@folknyheter.se

Copy link
Powered by Social Snap