Fotbollsspelarna som sänker sina löner och räddar klubbanställda

Fotbollsspelarna i tyska Borussia Mönchengladbach har som svar på coronakrisen tagit initiativet att avstå delar av sina löner. Målet är att klubben ska undvika att permittera sin personal, något som många andra idrottsföreningar redan tvingats till. Spelarna i klubben är först i Bundesliga med att göra det och inspirerade även resten av klubben inklusive klubbdirektören Max Eberl och tränaren Marco Rose.

– Jag är stolt över spelarna. Vi håller ihop för Borussia, i alla lägen. De vill ge något tillbaka till klubben och våra supportrar, kommenterar klubbdirektören Max Eberl till Bild.

Initiativet beräknas spara klubben runt 10,9 miljoner kronor för klubben, i månaden. Och ekonomiansvarige Stephan Schippers uttalade sig att målet är att slippa säga upp någon personal alls.

Precis som andra fotbollsligor har Bundesliga pausats på grund av coronakrisen och avbrottet har ännu en gång skjutits upp av regeringen från 30 april till senare i maj.

Professionella fotbollsspelare runtom i Europa har tidigare under april fått hård kritik för fortsatta höga löner under coronakrisen. Barcelonas ledning rapporterade under mars att ha tvingats använda juridiska åtgärder för att genomföra sänkta lönenivåer bland klubbens spelare. Under april gick Leo Messi ut och förklarade att han och hans lagkamrater kommit fram till en överenskommelse att sänka lönerna med 70% för att se till att klubbens anställda kan fortsätta betalas till 100%.

Messi är världens bäst betalda fotbollsspelare och idrottsman, med en inkomst på 1,25 miljarder kronor per år, varav 900 miljoner kommer från hans klubblön.

Samtidigt riktas det i England just nu hård kritik från parlamentet mot de rika storlagens utnyttjande av statliga permitteringspengar.

– Jag tror att det sticker i ögonen att de (fotbollslagen) betalar hundratusentals pund i veckan till sina Premier League-stjärnor samtidigt som de ber skattebetalare betala deras resterande personal som inte spelar som endast kostar några hundratals pund i veckan, sade den konservativa riksdagsledamoten Julian Knight i en TV-intervju tidigare i april.

Utnyttjandet av statliga permitteringspengar inkluderar lag som Tottenham Hotspur, ett lag som är värderat som det 9:e rikaste laget av Forbes med 15,7 miljarder kronor. Tottanhams ordförande Daniel Levy annonserade tidigare under månaden att man kommer permittera 550 av sina anställda.

info@folknyheter.se'

admin

Copy link
Powered by Social Snap