Bild: Kiruna Kommun/Jon Fjällgren

Enhetschef i Kiruna: ”Samer har inte rätt bo i lägenhet”

I Kiruna spred en enhetschef på socialförvaltniningen grovt samehat och rasism. Trots de hatfulla och rasistiska kommentarerna på sociala medier jobbar chefen kvar i den kommunala förvaltningen.

Det var i samband med den mycket omskrivna Girjasdomen i Högsta domstolen som den kvinnliga enhetschefen först spred kränkande och rasistiska inlägg om samer i sociala medier. Enhetschefen skrev i en hararang: ”Samer kan bo i sina kåtor och valla sina renar. Inte rätt att bo i lägenhet och arbeta och ha en lön”. Denna grova rasism följdes av en rad klassiska rasistiska vanföreställningar om samer när chefen kommenterade: ”Är man same och bara tycker man har rättigheter och får bidrag för allt så ska man också leva som en same”

Kallade populär samisk artist för ”lappen Fjällgren”
Enhetschefens rasism uppmärksammades först av Sameradion & SVT Sápmi när denna skrev ett rasistiskt hatinlägg riktat mot den samiska artisten Jon Henrik Fjällgren. Enhetschefen attackerade artisten och kallade denna för ”Lappen Fjällgren” när han medverkade i tv-programmet Stjärnornas stjärna.

– Jag är uppvuxen med väldigt mycket kränkande saker mot mig och jag är så innerligt trött på att man bara får höra att man skall sopa allt under mattan och strunta i dom som hatar osv. Jag jobbar med detta varje dag för att stoppa hat och rasism och jag kommer banne mig aldrig att sluta, kommenterade Jon Henrik Fjällgren på sociala medier efter att Sameradion rapporterat om händelsen.

Detta hat mot samer får mig att explodera och jag vill bara skrika ut (SLUTA FÖR FAN). Jag kommer alltid så länge jag lever kämpa för ett bättre Sverige med fred och där kärleken bär oss framåt, skrev artisten på sociala medier.

Trots hatinläggen har åtgärder från arbetsgivaren uteblivit och hon jobbar kvar på förvaltningen.

maria@folknyheter.se'

Maria Stålnacke

maria@folknyheter.se

Copy link
Powered by Social Snap