Bild: Jonas Ekströmer/TT / Faksimil

Demonstrerade mot polisvåld – attackerades med pepparspray av polis

Tusentals anslöt till demonstration mot polisvåld och för Black Lives Matter i Stockholm. Då valde polisen att svara med pepparspraya demonstranterna.

Arrangörerna till demonstrationen, Mona Hasan, Queen Jonsson och Ibbi Chune berättade till SVT att de hoppades att få se unga och gamla för att visa stöd för Black Lives Matter och för gemenskap och hopp.

Demonstrationen som hölls på Sergels torg var tillståndsgiven för 50 personer och skulle hållas vid 18.00. Arrangörerna uppmanade alla att använda munskydd och handsprit. Att mordet på George Floyd engagerar många visade sig när uppemot 8000 personer anslöt till demonstrationen på Sergels Torg.

Video: Daniel Pérez Wenger

Polisen pepparsprayade minderåriga

Flera minderåriga demonstranter blev pepparsprejade i ansiktet och utsatta för fysiskt våld av våldsamma och aggressiva poliser i Stockholm under onsdagen.

Vi alla kom hit och var fridfulla […] fastän detta vill polisen visa sin maktutövning och de har pepparsprejat väldigt många av oss. […] Polisen vet att vi människor är rädda ändå börjar de att pepparspraya när folk är på knäna och det visar på deras makt, berättar två unga deltagare till SVT Nyheter.

Övervåldet från poliserna fångades på film och har cirkulerat på sociala medier. I videon syns tydligt hur aggressiva poliser gör utfall mot fredliga demonstranter, flera av dessa minderåriga och kvinnor, och bland annat pepparsprejar dem i ansiktet.

Attacken mot ungdomarna ska ha ägt runt vid 19.45 på T-centralen. Polisvåldet ägde rum efter en manifestation på Sergels torg med upptill 8000 demonstranter som samlats för visa sitt stöd för de svarta som blivit utsatta för våld från polis över hela världen.

Se videon här:

maria@folknyheter.se'

Maria Stålnacke

maria@folknyheter.se

Copy link
Powered by Social Snap