Bild: LO/Wikimedia

DEBATT: När LOs stöd faller, då faller Socialdemokraterna

LAS-konflikten mellan LO och S visar på en historisk spricka inom arbetarrörelsen. Den dag då LO bryter sitt ovillkorliga stöd, den dagen kollapsar resterna av Sveriges Socialdemokratiska Arbetareparti.

Socialdemokrater som kämpar för strejkrätt och rösträtt. Socialdemokrater som tillsammans med vänsterpartisters stöd bygger upp vårt lands välfärd. Socialdemokrater som börjar vackla om politikens mål. Och idag socialdemokrater som börjar att nedmontera arbetsrätten.

Likt i Sverige åtnjöt det grekiska socialdemokratiska partiet PASOK stort väljarstöd i över 30 år. Sedan 80-talet och efter högerdiktaturen valde över 40 procent av väljarna att rösta det socialdemokrater partiet som stöddes av facket. Den socialdemokratiska succéhistorien höll fram till 2010 då de tidigare partilojala fackliga organisationerna manade till generalstrejk mot den socialdemokratiskt ledda regeringen.

Fackliga konflikter och katastrofval

I valet 2009 ledde det folkliga motståndet mot högerregeringens nedskärningspaket till att PASOK fick 43,9% av rösterna. I valet 2012 hade partiet kollapsat till 12,3%. Avgörande för valresultatet var partiets vägran att byta politisk kurs. Ett skadligare nedskärningspaket, om än i röda färger, blev för mycket för den tidigare partitrogna fackföreningsrörelsen. Aldrig förut hade man organiserat en strejk, än mindre en generalstrejk, mot en socialdemokratisk regering. Nu hade man tröttnat.

Under åren fram till valet 2012 organiserades otaliga protester och generalstrejker mot den socialdemokratiska regeringen. När hundratusentals grekiska arbetare demonstrerade och strejkade mot högerpolitiken på gatorna kunde helt enkelt inga kommunikatörer eller retorikkonsulter i världen vända debatten och det anrika partiets kollaps var ett faktum. Fenomenet fick till och med ett eget begrepp – Pasokifiering.

Ett splittrat LO

Sverige 2020. Avskaffa LAS eller stärka LAS. För första gången står Socialdemokratin och LO på olika sidor. Eller ja, inte hela LO. Få fackföreningsledningar i världen står så nära Partiet som IF Metall och Kommunal. Till och med så nära att man, med Annie Lööfs varma hyllningar, valt att bryta med LOs beslut. Allt för att inte bråka med Stefan Löfvens regering. I pressmeddelanden ifrågasätter nu flera fackordförande vad LO egentligen har för roll. Unga Byggares ordförande frågar sig varför man vill knäcka den fackliga ryggraden för att rädda den politiska armen Socialdemokraterna, med poängen att man faktiskt kan leva utan en arm.

På IF Metalls och Kommunals Facebooksidor väller ilskan bokstavligen in från medlemmar i kommentarsfältet. Någon ska gå ur. Någon ska byta. Någon hoppas på totalt generationsbyte i ledningen. När de nya fackledningarna väljs får vi se hur många som får sitta kvar och hur de nya ledningarna ställer sig till Socialdemokratisk högerpolitik.

Varningslampan blinkar

För en socialdemokrat bör varje dessa fackliga konflikter vara en stor röd blinkande varningslampa. En uppretad fackföreningsrörelse har i andra länder inneburit katastrofval för systerpartier och i senaste valet 2018 gjorde man redan sitt sämsta val sen 1908, alltså ett val innan införandet av allmän rösträtt. För oss väljare som vill stärka svensk arbetsrätt och välfärd känns Socialdemokraterna som ett allt mer fjärran alternativ. Samtidigt dubblar Vänsterpartiet sitt stöd bland LO-väljare i SCB:s senaste partisympatiundersökning. Detta efter ha tagit tydlig ställning för LAS och LOs linje.

Sverige är inte Grekland. Vi har inte haft en generalstrejk sedan storkonflikten 1980. Det socialdemokratiska stödet har i Sverige stått mycket mer stadigt än i länder som Grekland, Frankrike eller Spanien. Mycket av detta går att härleda till den lojalitet som socialdemokrater åtnjuter genom sitt stöd från LO. Men vad händer den dag då detta stöd utebliver? Det är något som varje socialdemokrat borde drömma mardrömmar om.

peter@folknyheter.se'

Peter Hang

peter@folknyheter.se

Copy link
Powered by Social Snap