Bild: Wikimedia Commons/Telesur

Chilensk polis avslöjas ha kastat 16-åring pojke över en broräcke i samband med protester

En 16-årig pojke ska ha fallit ner i Mapochofloden i Santiago efter att blivit nerknuffad från en 7 meter hög bro av chilensk polis. En välspridd video av händelsen skapar nu enorm ilska mot polisen i landet.

Sedan i oktober förra året har Chile skakats av en våg av massprotester mot ojämlikhet och nedskärningar. Som resultat av protesterna ska det den 25:e oktober hållas folkomröstning om att ersätta chilenska konstitutionen. I samband med att datumet närmar sig ökar nu igen polisvåldet mot demonstranter i huvudstaden Santiago. Demonstranter och demokratiaktivister har under året krävt att den gamla konstitutionen, som infördes under högerdiktatorn Pinochet, ska ersättas med en modernare.

Under fredagskvällen förra veckan sattes polisstyrkor återigen in med både tårgas och högtrycksvattenstrålar för att upplösa protester som samlats kring torget Plaza Italia i huvudstaden Santiago.

I ett nytt viralt videoklipp kan man se hur en 16-årig pojke puttas över ett broräcke efter en polisrusning, rakt ner i en smutsig betongkanal i Santiago. På bilder ser pojken ut att ligga helt orörlig med ansiktet nedåt i det grunda vattnet.

Volontärer räddade pojken

”När demonstranterna flydde så såg vi det ögonblick som officer avlyssnade [pojken] och kastade honom från bron,” säger Pavel Pavelic Jofre till The Guardian, som ledde ett grupp av volontärer vid protesterna.

Vi lyckades få ner två av vår grupp för att hjälpa honom, och efter att ha stabiliserat hans tillstånd kunde brandkåren lyfta upp honom från floden för att föras till sjukhus.

Talesmannen för polisen, General Enrique Monrás, tog upp händelsen i en tv-uttalande och uteslöt inte polisen har ett ansvar för händelsen, men sade sedan att pojken enligt hans egen åsikt ”förlorade balansen och föll” i samband med gripandet rapporterar Aljazeera. Enligt General Monrás ska polisen ha egna videor som bevisar detta, dessa presenterades dock inte i TV.

Den skadade 16-åringen ska ha behövt opereras men läget ska nu vara stabilt och han vårdas på Santa María-kliniken, en kort bit ifrån där händelsen ägde rum.

Efter att bilder från händelsen börjat spridas på sociala medier lyftes återigen diskussioner om den upplevda våldskulturen inom den chilenska polisen. Flera oppositionspolitiker och tusentals demonstranter kräver nu polischef Mario Rozas avgång med anledning av påstådda brott mot de mänskliga rättigheterna rapporterar Telesur.

Chilenska regeringen får kritik från FN

Enligt Chiles riksåklagare har 8 575 påstådda brott mot de mänskliga rättigheterna begåtts av polisen i samband med protester mot regeringen sedan oktober förra året rapporterar The Guardian. Endast 16 poliser ska ha sagts upp knutet till samtliga anmälningar.

Flera internationella grupper, inklusive en delegation som skickats av FN: s högkommissionär för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet som är före detta president i Chile, presenterade fördömande rapporter mot regeringen och polisen. Rapporterna berättar om stora mängder kränkningar som har inträffat under protesterna, inklusive påståenden om tortyr och sexuella övergrepp.

Samtidigt valde den sittande presidenten Sebastián Piñera i sitt tal till FN:s generalförsamlig för mindre än två veckor att lyfta behovet av respekt för mänskliga rättigheter i världen. Händelsen har nu lett till stora protester under helgen och människor har samlats utanför kliniken där pojken vårdats för manifestationer.

16-åringen kort efter fallet. Bild: Orinico Tribune

Efter flera timmars utredning kom den centrala åklagarmyndigheten fram till att polis hade puttat 16 åringen, något som står i direkt konflikt med polisens egna uppgifter. Polismannen blev senare identifierad som Sebastian Zamora.

Polistjänstemannen kommer att ställas inför rätta för mordförsök, rapporterade senare åklagarna till Telesur.

Se videorna här (Varning känsligt innehåll):

peter@folknyheter.se'

Peter Hang

peter@folknyheter.se

Copy link
Powered by Social Snap