Bild: Mattias Blomgren

Bostadsstiftelse för ”arbetare och mindre bemedlade” – höjer hyrorna med upptill 70%

Robert Dicksons stiftelse ska enligt sina egna stadgar erbjuda skälig hyra till personer med mindre inkomst. Stiftelsen, som har sina bostäder i Göteborg, väljer i coronatider att punktrenovera för att höja hyrorna.

Grundarens vilja från 1850-talet var att skapa en stiftelse som skulle ge ”arbetande personer i Göteborgsområdet, med vanliga eller låga inkomster, [..] skäliga hyror”. Nu genomför stiftelsens ledning renoveringsvräkningar med hyreshöjningar mellan 35-70%.

I maj överklagade hyresgäster i Annedal hyresnämndens beslut om hyreshöjningar. Stiftelsen har dock redan gjort flera renoveringar i tomma lägenheter i sitt bestånd i Haga, Lunden och Järnbrott.

Lämnade förhandlingarna – höjde hyrorna ändå

I Järnbrott och Lunden brakade hyresförhandlingarna samman, då Robert Dicksons stiftelse krävde högre hyror än Hyresgästföreningen kunde acceptera. Då valde man att sätta hyrorna själva. Detta har inneburit att hyran för en etta hamnar på runt 7 000 kronor.

Bland nuvarande gäster har en trea som tidigare kostade 6 900 i månaden går nu på 10 800, en ökning med 57%. I Haga ska en etta höjts från 3 900 till 6 671, en ökning på 71%. Många oroar sig nu för att stiftelsens beslut riskerar att bidra till en generell hyreshöjning i området

Den ettan är dyrare än grannens trea nu. Alla som bor här är upprörda. Här finns unga vuxna som fortfarande bor hemma och köar för något eget. Men till en sådan lägenhet har de inte råd att flytta, säger Sara Andersson, förhandlare för Hyresgästföreningen till Hem och Hyra.

Ordförande är en moderat som arbetar som mäklare. Robert Dickson låter mer och mer som ett kommersiellt företag istället för en stiftelse

Marie Nilsdotter, boende


I en intervju med Hem och Hyra förklarar advokat Charlotte Andersson, stiftelsens ombud i hyresnämnden, att ”målgruppen är inte fattiga utan arbetare” och att på 1800-talet var arbetare en bred grupp då ”flera hyresgäster hade piga”.

peter@folknyheter.se'

Peter Hang

peter@folknyheter.se

Copy link
Powered by Social Snap