Bild: Telesur

Bolivia: Vänsterkandidaten från MAS vinner med egen majoritet

Vänsterkandidaten Luis Arce ser ut att vinna en storseger i presidentvalet i Bolivia. Därmed väntas socialistpartiet MAS ersätta den USA-stödda högerregeringen ett år efter Morales tvingats från landet.

En vallokalsundersökning från tv-kanalen Unitel visar att vänsterkandidaten Luis Arce från partiet MAS (Rörelse för Socialism) får 52,4 procent av rösterna redan i första valomgången.

Sedan den folkvalde president Morales tvingats fly landet, i samband med militärkuppen i november förra året, har landet styrts av den USA-stödda högeroppositionen i landet. Kritiker mot kuppmakarna har pekat på det bristande folkliga stödet för de nu styrande politikerna. Något som nu bekräftas av de preliminära valresultaten.

Högerkandidaten Fernando Camacho får i undersökningen endast 14,1 procent. Camacho, som uttalat sig positivt till kuppen mot expresidenten Morales, har en lång historia från landets yttersta höger och har blivit kallad för ”Bolivias Bolsonaro”.

Bild: Telesur

Morales: ”Arce kommer bli Bolivias president!”

Under måndagsmorgonen uttalade expresidenten Morales att MAS vunnit valet och att Luis Arce kommer bli landets nästa president. Själv har Morales har sedan hösten förra året befunnit sig i Argentina som politisk flykting.

Näst mest röster verkar mittenkandidaten Carlos Mesa få på 31,5 procent. Om resultatet håller sig kommer detta dock inte spela någon roll. För att valet ska avgöras i den första omgången krävs att en kandidat får minst 40 procent av rösterna samt minst 10 procentenheter till tvåan. Desas två kriterier ser Arce alltså ut att ha uppfyllt med marginal.

Nuvarande övergångspresidenten, konservativa Jeanine Áñez, konstaterar även hon att att Arce ser ut att ha vunnit valet och gratulerar honom till det. Valet har tidigare skjutits upp två gånger på grund av risken för smittspridning.

Arce uppmanar till stabilitet och enighet

”Mycket tacksam för stödet och förtroendet från det bolivianska folket. Vi har återupprättat demokratin och vi kommer att återställa stabiliteten och lugnet i samhället” twittrar Arce.

Intervju med MAS-kandidaten Luis Arce

peter@folknyheter.se'

Peter Hang

peter@folknyheter.se

Copy link
Powered by Social Snap