Bild: Faksimil Twitter

Bevisningen: Amerikanska legosoldaterna rekryterades av Juan Guaidó

Fem dagar före den misslyckade statskuppen i Venezuela skickade en advokatfirma i Florida ett brev till Juan Guaidó. Brevet faststlog att Guaidó skulle betala för legoknektarna i Silvercorp USA.

Den 3 maj genomförs ett kuppförsök mot den folkvalda regeringen i Venezuela. Kuppförsöket leds av Jordan Goudreau, en 43-årig amerikansk före detta kustjägare, som deltagit i både Irak och Afganistan i specialförbanden.

Kopplingen mellan bolaget Silvercorp och kuppförsöket mot den folkvalda presidenten Maduro har slagits fast av flera internationella medier, bland annat VOX, Wall Street Journal och Washingtonpost.

Goudreaus säkerhetsbolag Silvercorp USA hävdar sig agerat säkerhet på ett av Trumps kampanjmöten 2018 och ska enligt the Associated Press tillsammans med Keith Schiller, president Trumps livvakt, deltagit i ett möte i Miami med oppositionsledaren Juan Guaidó i maj 2019. I februari 2019 ska företaget även agerat säkerhetsattaché till Live Aid Venezula Concert, ett propagandaevenemang i Colombia backat av Guaidó och brittiske miljardären Richard Branson.

Överenskommelse med Guaidós närmaste

Guaidós politiska rådgivare José Rendon och Sergio Vergara som enligt egna uppgifter skrivit en överenskommelse med den amerikanske ex-militären Jordan Goudreaus hjälp. Enligt Washington Post uppgifter från Goudreau ska överenskommelsen inneburit 213 miljoner dollar i betalning mot att ta ut president Maduro och installera Guaidó som ny ledare. Silvercorp USA ska dock endast ha mottagit 50 000 dollar i uppstartskostnader innan Guaidó backat ut, något som dock inte stoppade försöket att genomföras.

Läs hela här!

Skröt i sociala medier om kuppförsöket

Det ynkliga kuppförsöket, där minst 8 dog och 13 fångatogs, har i efterhand utdömts som dömt att misslyckas av Ephraim Mattos, den före detta Navy SEAL-soldaten som tränade Goudreaus legoknektar i första hjälpen.

“You’re not going to take out Maduro with 300 hungry, untrained men,”

– Ephraim Mattos, f.d Navy SEAL.


Samma dag som kuppförsöket kan man på den miamibaserade Youtube-kanalen se Goudreau skryta om att operationen påbörjats.


Obetalda räkningen från advokatbyrån till Guaidó


Det blir allt svårare för den amerikanska marionetten Juan Guaidó att förneka sin inblandning i det misslyckade invasionsförsöket.

Den 28 april skickade en advokatbyrå i Florida, som företräder de amerikanska legoknektarna, en påminnelse till Guido-administration att de ännu inte betalat säkerhetsavgiften på 1,4 miljoner dollar. Brevet pekar ut Guido som direkt beställare av kuppen tillsammans med flera av hans närmsta medarbetare rapporterar Telesur.

I brevet nedan går att läsa att ”administrationen för Juan Guaidó ska betala Silvercorp USA” inom fem dagar efter att båda sidorna signerat avtalet på 212,9 miljoner dollar som ”backas upp/säkras av venezuelanska oljefat.” Utöver Guaido kan man läsa att brevet även är adresserat till politikerns närmaste såsom José Rendon och Sergio Vergara.

Legoknektarnas plan att mörda regeringsföreträdare, utlösa en våldsspiral och skapa kaos och förvirring i syfte att bana väg för en statskupp blev i slutändan varken finansierad eller lyckad.

maria@folknyheter.se'

Maria Stålnacke

maria@folknyheter.se

Copy link
Powered by Social Snap