Bild: Instagram/Bengt Nyman

Artisteliten plockar ut skattefria bidrag och svarar kritikerna – ”Ni borde skämmas!”

Välkända artisterna som har plockat ut krisstöd från staten trots egna miljontillgångar får hård kritik. Till skillnad från andra stipendium tar kulturbidragen inte hänsyn till artisternas inkomster. Nu svarar Jill Johnson på kritiken: ”otroligt smärtsamt”.

Folknyheter har tidigare rapporterat om Konstnärsnämndens krisstöd på 70 miljoner kronor. I förra veckan rapporterade Aftonbladet om att regeringens krispaket till kulturutövare i samband med Covid-19 gick till helt fel personer. Uppdelningen innebar att många av de mindre kulturarbetarna blev utan pengar och det riktades därför kritik mot fördelningen.

Bland de som fått ansökt om krisbidraget på upp till 50 000 hittar vi artister som Benjamin Ingrosso, Sarah Dawn Finer och Jill Johnson, samtliga personer vars bolag har miljontals kronor i omsättning. Att många av dessa har administrativ hjälp är även något som gjort det lättare att söka bidragen.

Tommy Körberg: Det dummaste jag varit med om!

I en intervju med Aftonbladet kritiserade artisten Tommy Körberg de rika artisterna som sökte krisstödet. Till exempel tog han upp Jill Johnson, som enligt årsredovisningen 2018 hade över tio miljoner kronor i sitt bolag.

Har man omsättning på miljoner i sitt bolag ska man inte hålla på att söka massa stöd. Det är dummaste jag varit med om. Ge det till dem som bättre behöver det. Det är ett jävla ofog, säger Körberg i en intervju med Aftonbladet.

Svarar på kritiken: ”Jag skäms inte”

På sin instagram svarar Jill Johnson på kritiken och förklarar att det är ledsamt när dreven går och att de sällan är särskilt förnuftiga, pålästa eller logiska.

Jag skäms inte. […] Att bli tilltalad som en människa som ”tar från de bättre behövande” är otroligt smärtsamt, när så mycket jag vill stå för att vara just en människa som bidrar. Ni som aningslöst vräker ur er, ni borde skämmas”, skriver hon på sitt instagramkonto.

Johnsson menar också att de som sökte och hade rätt att söka utifrån de kriterier som fanns ”saknar moral”. Hon avslutar inlägget med att förklara att hon kommer välja att stänga av kommentarerna och ”checkar för några dagar”.

Nu checkar jag ut för några dagar och stänger av kommentarerna och så lovar jag att komma tillbaka sansad och glad, avslutar hon Instagraminlägget.

Visa det här inlägget på Instagram

Kära följare! Med anledning av debatten kring Konstnärsnämndens krisstipendium och de upprörda känslor som har uppkommit, så vill jag bemöta kritiken jag fått, här på min egen plattform. Det är alltid ledsamt när dreven går och de är, tyvärr, sällan förnuftiga, pålästa eller logiska. Jag har sökt ett stipendium som jag erbjöds av staten att söka. Jag blev glad och tacksam över att vi som har ansvar gentemot musiker och tekniker blev sedda i en tid då vi är hindrade från att turnéra och arbeta. Jag skäms inte. Jag bidrar till samhället och har gjort det sen jag var tonåring. Jag har inte sökt vare sig ett stipendium eller bidrag tidigare, och jag hoppas innerligt att jag aldrig mer ska behöva söka något. Att bli tilltalad som en människa som ”tar från bättre behövande” är otroligt smärtsamt, när så mycket jag vill stå för är att just vara en människa som bidrar. Ni som aningslöst vräker ur er, ni borde skämmas. Jag har verkligen inte något emot debatten i sig dvs diskussionen om de direktiv staten gett Konstnärsnämnden. Däremot betyder inte det att alla vi som sökte stipendiet utifrån de kriterierna saknar moral. Tack för att ni tog er tid att läsa. Nu checkar jag ut för några dagar och stänger av kommentarerna och så lovar jag att komma tillbaka sansad och glad. Kram Jill

Ett inlägg delat av Jill Johnson (@jilljohnsonmusic)

Nanne Grönvall lämnar tillbaka sitt bidrag

Någon som helt tänkt om kring krisstödet efter ha sett antalet personer som fått avslag är Nanne Grönvall. Artisten går nu ut med att hon betalar tillbaka det utbetalade stödet då hon menar att andra behöver de pengarna mer.

På sin Instagram skriver Grönvall:
Det här känns inte rätt för min egen del. Jag måste lämna tillbaks pengarna.

I ett ytterligare inlägg kräver hon ökad uppskattning till samtliga arbetare inom kultursektorn och skriver:

– Jag önskar nu att vi också börjar prata om alla våra kära medarbetare som ljudtekniker, musiker, scenarbetare, maskörer, regissörer och alla andra som också är nödvändiga för att kunna genomföra våra jobb och där många står helt arbetslösa och utan någon form av bidrags möjlighet.

Läs hela Nannes inlägg här:

Visa det här inlägget på Instagram

Skrev följande i förmiddags till Konstnärsnämnden: * Hej! Detta är precis som för många andra, enormt tunga tider för mig och min man som driver bolag och är yrkesverksamma där jobb avbokats helt och hållet under så gott som hela året. Så jag blev super glad när jag fick veta att jag fick detta stipendium. Men efter att nu har tagit del av personers återberättelser om att de fått avslag för att pengarna inte har räckt till alla, så önskar jag att återbetala dessa pengar och att de istället kommer till handa till några som har fått avslag. När jag ansökte var så gott som ALLA mina jobb avbokade under hela året. Nu har det börjat trilla in lite jobb igen framöver och dessutom vetskapen att alla inte fått stipendium. Därför känner jag att det vore fantastiskt om mitt stipendium kan komma tillhanda till några som fortfarande inte får in några jobb alls istället. Därför tacksam för vart jag kan returnera pengarna och en bekräftelse att pengarna då kan komma andra sökande tillhanda! Bästa hälsningar! Nanne * Tack Konstnärsnämnden för att ni återkom så snabbt med svar, med info och att ni bekräftade att de kommer tillhanda till andra sökande: * "Hej Nanne! Tack för ditt mejl och vad positivt att höra att det har börjat komma lite uppdrag/jobb igen! Du kan såklart avsäga dig ditt Krisstipendium, om det är din önskan, och då ser vi till att medlen kommer till användning.” Med Vänlig Hälsning! Konstnärsnämnden * Jag önskar nu att vi också börjar prata om alla våra kära medarbetare som ljudtekniker, musiker, scenarbetare, maskörer, regissörer och alla andra som också är nödvändiga för att kunna genomföra våra jobb och där många står helt arbetslösa och utan någon form av bidrags möjlighet. Många av dem har enskilda firmor är helt lämnade utanför systemet och ingen möjlighet till att söka bidrag. På youtube finns ett inlägg som heter "Den svenska nöjesbranschens ekosystem”. Jag vill rekommendera alla att se den och framförallt ni politiker som kommer att ha fortsatt möjlighet att påverka hur ekonomiska bidrag fördelas och vilka krav som ska ställas för att få det. På så sätt blir det rätt fördelat utan att någon drabbas åt vare sig ena eller andra hållet.

Ett inlägg delat av Nanne Grönvall (@nannegronvall)

peter@folknyheter.se'

Peter Hang

peter@folknyheter.se

Copy link
Powered by Social Snap